Weightlifting Federation of Bosnia and Herzegovina

Ipak peti u Europi

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim četvrtak, 03 Oktobar 2013 07:42

Nakon što je u uzorku za antidoping kontrolu ukrajinke Svitlane Cherniavske pronađena nedozvoljena supstanca i nakon što je to potvrđeno i B uzorkom i saslušanjem možemo objaviti da je i zvanično Olivera Jurić petoplasirana na Europskom Prvenstvu.

Ovim događajem smo dodatno potvrdili dvije stvari:

  1. Dizanje tegova u Bosni i Hercegovini (iako uz najniža ulaganja) je trećeplasirani Olimpisjki sport svih vremena računajući po pojedinačnim rezultatima. Bolje rezultate imaju jedino Judo i atletika.
  2. Pokazuje naš ispravan put bježanju iz ralja dopinga, jer je to dodatni dokaz da naša takmičarka nije bila dopingovana (bila je na kontroli na tom istom Europskom Prvenstvu) i dokaz da se isplati biti pošten pa se ne dopingovati.

 

 

Europska prvenstva za mlađe uzrasne konkurencije

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Utorak, 01 Oktobar 2013 13:58 Autor Nedim Utorak, 01 Oktobar 2013 08:04

Dajte nam sredstva, bit će i medalja

 

Dvije, nama po mnogo čemu bliske države, bivše članice bivšeg Sovjetskog Saveza, Litvanija i Estonija su bile domaćini Europskog prvenstva do 15 i do 17 godina (Litvanija) i juniorskog (20 god) i do 23 god (Estonija).

Te države, koje su se prije dvadeset i koju godinu disolucirale od Sovjetskog Saveza (mirnim putem za razliku od nas) su uspjele toliko napredovati, kako u biznisu, tako i u sportu u ovih dvadesetak godina, da su već sada na nivou ostalih baltičkih država.

Ne mogu garantovati da smo mogli doći do medalja (mada postoje indicije da smo mogli osvojiti medalju u konkurenciji djevojčica do 15 godina), ali smo mogli dodatno popraviti dosad najbolje plasmane na Europskim Prvenstvima.

I dok je naš Savez svojim zalaganjem uspio obezbjediti odlazak na seniorsko europosko prvenstvo (ipak je Albanija relativno blizu) za ova prvenstva smo uspjeli obezbjediti smještaj i kotizacije, ali sredstva za put nismo uspjeli. Jedan od razloga je i taj što su te države podaleko (pa nije baš pogodno putovati automobilom, a tada treba i minimalno jedno noćenje u jednom smjeru), dok su avionske karte preskupe za te destinacije (preko 800 Eura po osobi). Drugi razlog je i taj što nisu pronađena ni sredstva za pripreme tako da bi se, faktički, išlo turistički.

Karakteristika ovih prvenstava je povratak Turske na Europsku scenu (nakon doping afere je bilo malo problema), kao i dalji uspon Azebejrdžana. Zanimljivo je da su Turska i Azejberdžan zajedno osvojili preko pola značajnih medalja na ovim prvenstvima.

Rezultate sa ovih prvenstava možete pogledati na:

Klaippedia - Litvanija Prvenstvo Europe do 15 i do 17 godina.

Tallinn - Estonija - Prvenstvo Europe do 20 i do 23 godine


 

   

Četvrto mjesto na Mediteranskim Igrama

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Utorak, 01 Oktobar 2013 07:20

U nizu uspjeha u ovoj godini, još jedan uspjeh BiH dizanja tegova. Dva četvrta mjesta na Mediteranskim Igrama su dosad najbolji plasman na MI. Olivera Jurić je osvojila četvrto mjesto u trzaju i četvrto mjesto u izbačaju (osvojila je četvrto mjesto i u biatlonu, ali se na MI, za plasman računaju samo trzaj i izbačaj.

Da li je moglo bolje? Obzirom da smo najavljivali i medalju.

Moglo jeste, ali kako kaže izreka, ne gledaj one kojji su u boljem stanju, nego one koji su u slabijem.

Srbija, Hrvatska i Slovenija imaju mnogo veći budžet od nas, pa su opet ostvarili slabiji uspjeh od nas, odnosno Srbija je osvojila 2 šesta i 2 sedma mjesta, a Hrvatska i Slovenija nisu mogli ni nastupiti.

Obzirom da smo najvaljivali mogućnost medalja, četvrto mjesto izgleda slabo, ali obzirom da smo poslali Oliveru bez trenera (nismo imali sredstava) u Mersin, i ovo je doličan rezultat.

   

Olivera Jurić u Mersinu

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Ponedjeljak, 24 Juni 2013 08:22 Autor Nedim Ponedjeljak, 24 Juni 2013 07:50

Konačno medalje za BiH na Mediteranskim Igrama?

Iako su se mnogi svojski trudili da bude suprotno, ipak imamo predstavnicu i može se reći, gotovo sigurne medalje na Mediteranskim Igrama.

Naime, zbog raznih kočničara, kao da je bilo planirano da Bosna i Hercegovina uzme što manje medalja na Mediteranskim Igrama. Konačno se ove godine i u dizanju tegova situacija nasmješila i naše dvije takmičarke su imale sasvim realne izglede za medalje.

Prva prepreka još početkom godine. Nakon što su naše obje takmičarke "prošle" sve sportske "ček" dočekala ih je neugodna odluka Olimpijskog Komiteta, da ako žele da odu na Mediteranske Igre, trebaju same one finansirati svoj put (ili Savezi ili klubovi). Nije krivnja ni do Olimpijskog Komiteta, jer kako na rekoše u direktnom razgovoru - Olimpijski Komitet nije dobio sredstva od Države.

I tako mic po mic nađoše se sredstva (većinu same takmičarke).

Ali se ne nađoše sredstva za trenera i za sudiju (i oni su trebali biti samofinansirajući). Selektor donese odluku da jedna drugoj budu trener u potrebnim momentima - teško, ali ne i nemoguće.

U jeku priprema za MI, nakon što su takmičarke već razmaknule mnoštvo medalja sa svojih ormara i napravile mjesta za Mediteranske medalje - novi šamar.

Almira Lizde "zarađuje povredu" i to onu koja se dugo sanira.

Ostade sama Olivera da se bori sa težinama. sa treningom po vrućini, sa besparicom i to sve bez trenera (nema sad ni kolegice da je prigleda).

U međuvremenu je SDTBIH uspio svojim vezama da obezbjedi preko Internacinalne Organizacije Dizanja Tegova (IWF) da obezbjedi da naš sudija Ahmed Sadiković sudi na tom takmičenju i to da i put i boravak bude u potpunosti besplatan za nas.

Bar će imati neko da prigleda malo Oliveru.

Također nakon što su kolege dizači iz Srbije čuli da dolazi sama takmičarka ponudili su svoju pomoć (nezabilježeno u ostalim sportovima) i oni će preuzeti ulogu trenera. Hvala im, to nije prvi put da priskaču u pomoć.

Finale svega: Nakon tih niza sekiracija Olivera je konačno u Mersinu, vrijedno se priprema za takmičenje. Nadamo se najboljem. Iako smo plnirali dvije sigurne medalje (bar jednu srebrenu), Organizator se poigrao i prebacio nam Oliveru u težu kategoriju (da ta kategorija ne bi bila ukinuta sa programa) i sad se i dalje nadamo - bar bronzanim medaljama.

Ne sumnjamo u sigurnost Oliver - siguran je takmičar, a molimo se za samo malo sreće i medalje su tu.

Sretno Olivera.

Olivera nastupa 25.06. u 18:00 sati, (po našem vremenu u 17:00 sati)

   

Državno Prvenstvo Seniori

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Ponedjeljak, 17 Juni 2013 14:31

Kao što smo napisali u prethodnom članku, u Konjicu je, u nedjelju 16.06.2013. održano Seniorsko Državno Prvenstvo.

Organizatoru idu sve pohvale jer je ovogodišnje seniorsko prvenstvo izuzetno dobro organizovano.

Dodatnu signifikaciju ovom takmičenju je dalo učešće Anti-doping agencije BiH koji su na ovom takmičenju uzeli čak 15 uzoraka (svih 13 prvaka države i 2 nasumična uzorka) što nas i na ovom polju čini vodećim sportom u BiH.

Pri dosta toplom danu su okršaj imali najbolji pojedinci i klubovi iz BiH i relativno podjednako razdjelili medalje.

U ženskoj konkurenciji uvjerljivo najbolji KDT Željezničar, pa kako i neće biti najbolji kada uz svog jedinog muškog takmičara, višestrukog BH rekordera i prvaka Hamzu Mašića (koji nije mogao nastupiti na ovom prvenstvu zbog bolesti, ima samo još ženski dio ekipe. (Dobro ima i veoma uspješne veterane - muške, od kojih je jedan, Hamzin trener i babo, prošle godine ponovo bio seniorski prvak Bosne i Hercegovine (nakon 14 godina neaktivnosti - ali je to bilo više radi promocije novih IWF takmičarskih kostima koji omogućavaju i muslimanima (i drugim vjerski orjenitiranim osobama - posebno ženama) da se takmiče.

Znači, u ženskoj konkurenciji zlatne medalje i novi prvaci BiH (novi - stari) su:

53 kg - Dajana Dangubić (Neretva)

58 kg - Elvira Razič (Željezničar)

69 kg - Melina Žutić (Željezničar)

75 kg - Anela Hožbo (Željezničar)

75 kg + - Olivera Jurić (Željezničar)

Željezničar je imao i jedno drugo mjesto, ali samo zato što su dvije takmičarke Željezničara pokušavale uzeti zlato u istoj kategoriji i usput oboriti rekorde. Jednoj je uspjelo, Elviri Razić (Željezničar) koja je oborila 5 državnih rekorda, dok se drugim mjestom morala zadovoljiti Sabina Kulaglić (Željezničar).

Dužni smo napomenuti i da nije nastupila najtrofejnija dizačica Željezničara Amina Mašić, koja je u ovoj godini uz zapažene rezuiltate i plasmane na međunarodnim takmičenjima za reprezentaciju BiH, još i oborila niz rekorda u dvije kategorije i to u više starosnih grupa (dijete od 13 godina je oborilo i seiniorske rekorde). Da je ona nastupila Željezničar bi imao još jednu zlatnu medalju i bio najuspješniji klub ukupno na takmičenju.

I najbolja takmičarka na današnjem prvenstvu je članica Željezničara Olivera Jurić

U muškoj konkurenciji dominacija i to uvjerljivaKDT Bosna. Uz 4 zlatne i niz srebrenih medalja, Bosna je i ukupno najuspješniji klub prvenstva, jer osim najuspješnijeg takmičara na prvenstvu imaju i ukupno najveći broj medalja.

prvaci po kategorijama:

56 kg: Almir Bajramović (Bosna)

62 kg: Nermin Zečić (Neretva)

69 kg: Benjamin Druškić (Bosna)

77 kg Stefan Kulaš (Bosna)

85 kg Eldin Omerović (Bosna)

94 kg Asmir Trešnjo (Neretva)

105 kg Nermin BEgić (Sidro) i

105+ kg Nihad Ramić (Kreševo)

Najuspješniji takmičar: Benjamin Druškić Bosna

Treba napomenuti i dobar uspjeh KDT Neretve koja je uz osvojena 3 zlata i 2 rekorda Nermina Zečića, bila najbolja ekipa drugog kola lige.

Također nije zanemariv ni uspjeh KDT Sidro, jer su sa samo dva takmičara osvojili jedno zlato i jedno srebro, dok je ekipa Kreševa veoma uspješan povratnik u takmičenja. Osim prvaka države u superteškoj kategoriji, Vlatko Buzuk, trener i takmičar je oborio 4 rekorda za veterane.

Čestitke svim osvajačima medalja, svim klubovima, a i rukovodstvu takmičenja

   

Stranica 27 od 33