Europsko prvenstvo 2017 Split

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

 

 

 

Na predstojećem Europskom Prvenstvu u Splitu, koje počinje 1. aprila Bosna i Hercegovina će imati čak 5 svojih predstavnika.

Naime, uz takmičare Nermina Zečića i Eldina Omerovića, koji će biti vođeni iskusnom rukom trenera i selektora Namika Omerovića, predstavljat će nas još i sudije: Enisa Mašić i Nedim Mašić.

To nam je osobita čast, jer je prvi put da Bosna i Hercegovina ima dvoje sudija na jednom europskom prvenstvu. Također je ovo prvi put da Bosna i Hercegovina ima sudiju ženskog spola na Europskom Prvenstvu. Rijetke su države koje imaju priliku da ih predstavlja dvoje sudija na Europskom Prvenstvu i to seniorskom Europskom Prvenstvu.

Inače, na seniorskim europskim prvenstvima dosad smo imali samo jednog predstavnika (Nedim Mašić koji je sudio dosad 3 Europska Prvenstva), ne računajući jedno suđenje našeg bivšeg sudije Ahmeda Sadikovića, koje smo dobili kao poklon u ratnom periodu.

Za suđenje na europskom prvenstvu, seniorskom treba biti zadovoljeno više uvjeta. Osim uvjeta da sudija mora biti Internacionalni sudija 1. klase (najviše), izuzetno je bitan uvjet da sudija posjeduje iskustvo i kvalitet. O tome odlučuje poseban tehnološki Komitet pri EWF-u.

Preliminarni spisak takmičara koji nastupaju (uz već spomenute naše Nermina Zečića i Eldina Omerovića) se nalazi na slijedećim linkovima:

Preliminarni spisak EP

Od naših takmičara očekujemo nove BH rekorde i prikaz kvalitetne tehnike, kao i "čistog dizanja".

Što se tiče plasmana, adekvatan plasman očekujemo na U23 prvenstvu u oktobru u Albaniji.

Također ove godine očekujemo i kvalitetan nastup naših takmičara na U17 Europskom prevenstvu, tako da ćemo ove godine, iako hronično bez sredstava, zahvaljujući tome što su lokacije takmičenja blizu, imati predstavnike na svim europskim prvenstvima.

Još jednom poželimo sreću našim takmičarima.