Superteške kategorije na Svjetskom Juniorskom Prvenstvu

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Superteške kategorije uvijek daju efektnu završnicu prvenstva, pa je tako bilo i ovaj put.

koreanka LEE Seon Mi je pokazala apsolutnu premoć nad protivnicima, trznuvši 122 kg, što je za 7 kg više od drugoplasirane srebrene AYOVI CABEZAS Lisseth Betzaida iz Ekvadora i čak 18 kg više od bronzane amerikanke BENITEZ RIVERA Ashamarie.

Slično se dešava i u izbačaju, samo što ovaj put koreanka podiže 10 kg više od srebrene AMOE TARRANT Charisma Preciou iz Naurua, dok je AYOVI CABEZAS Lisseth Betzaida iz Ekvadora na trećem mjestu.

U biatlonu su srebrena i bronzana iz izbačaja zamjenile mjesta, a raspoložena koreanka je opet prva.

 

Koliko god zanimljiva bila pobjeda koreanke, još su zanimljivija dešavanja u muškoj superteđkoj.

Podjela medalja je uslijedila između Iranca Davoudi Alija (sa čak 20 kg prednosti) koji osvaja zlato u trzaju i biatlonu i zanimljivo, srebro u izbačaju. Zlato u izbačaju i bronze u trzaju i biatlonu je osvojio pakistanac BUTT Muhammad Nooh Dastgi, dok srebro u trzaju i biatlonu i bronzu u izbačaju osvaja armenac LALAYAN Varazda.

Ono što nikome nije bilo jasni, ni publici, ni sudijama, ni učesnicima, jeste potez pakistanskih trenera, koji u drugom pokušaju izvode svog takmičara na 228 kg (koje je sa lahkoćom podigao), a da je izašao samo 1 kg više na 229 kg, osvojio bi i srebro u biatlonu.

Što je još tužnije, nakon trećeg, neuspješnog pokušaja Davoudija na 235 kg, pakistanac nije ni izašao na treći pokušaj.

Da li je u pitanju neki pakistanski rekord,ili je nepoznavanje novih (već godinu i po dana primjenjivih) pravila, ili čak dogovor, nije mi jasno, u svakom slučaju pakistanac je "bespotrebno" prepustio srebrenu medalju u biazlonu armencu.