Bosna i Hercegovina šesta na Mediteranu

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Nemoguće je postalo moguće!

Iako smo očekivali plasman oko desetog mjesta, postigli smo uspjeh - šesto mjesto na Mediteranu.

U sportskoj porodici dizanja tegova od 22 države Mediteranske konfederacije, Bosna je zauzela šesto mjesto. Na ovogodišnjem, sedmom po redu Mediteranskom Kupu, rekordan broj država učesnica. Čak 12, prvi nastup BiH i odmah u gornjoj polovini.

Izjava selektora: Očekivali smo plasman oko desetg mjesta, obzirom da smo, radi uštede putnih troškova i nemanja adekvatne dizačice (Lizde je pod kaznom zbog nedoličnog ponašanja, a Jurić je na provjeri napravila pola boda manje od Lizde), krenuli nekompletni na put u Brindisi - Italija u sastavu:

Eldin Bećarević, Benjamin Druškić, Stefan Kulaš

pod mojim izborom i rukovodstvom, bili smo zadovoljni ako budemo među prvih deset, kaže selektor i trener reprezentacije Namik Omerović.

Sreća je bila da je na Skupštinu MWC krenuo naš generalni sekretar, koji je o svom trošku i trošku Mediteranske konfederacije, poveo kćerku kao demonstratora za naučni skup o dječijem dizanju tegova.

Organizator, oduševljen metodikom dizanja tegova navedene takmičarke (tehniku dizanja učila od svog prvog trenera Kemala Hoše) je zamolio Generalnog Sekretara SDTBIH da je ubaci u tim, jer će to biti i namlađa takmičarka koja je ikad nastupila na Mediteranskom Kupu. Ubačena je u tim i zahvaljujući tim dodatnim bodovima BiH se penje na šesto mjesto, pobjedivši čak i jednu Maltu.

Nakon izjave selektora donsimo nekoliko tehničkih podataka.

Najbolji rezultat u našoj reprezentaciji ostvario Eldin Bećarević, zatim Benjamin Druškić pa Stefan Kulaš. Na njihov ukupan rezultat je dodano 106 poena Amine Mašić i SDTBIH je pobjedio Maltu za svega 6 poena, a Sloveniju za tridesetak. Nažalost peto mjesti o Francuska su nam pobjegli preko 160 bodova, odnosno ne bi nam pomoglo ni da smo još jednog muškarca u ekipi imali da ih pobjedimo.

Amina je, onako usput, oborila i sva tri državna rekorda u kategoriji do 53 kg (u trzaju, izbačaju i biatlonu), a nekih pola sata je držala i rekorde Mediteranskih Kupova (seniorske)

Ovo takmičenje je zanimljivo još po nečemnu:

Naš Generalni Sekretar Nedim Mašić je od Europske Federacije dizanja tegova odlikovan ordenom zasluga sa poveljom za doprinos BiHi Europskom dizanju tegova u ovom kratkom periodu otkako je izabran.

Također, ovo je bilo prvo takmičenje u dizanju tegova na kojem su istovremeno nastupili Palestinci i Izraelićani.

Na takimičenju je publiku najviše oduševio tunižanin OUERTANI Marouan koji je zauzeo drugo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji, a ekipno je donio ekipi treće mjesto.