Europsko Prvenstvo U20 i U23 Litvanija 3- 5 dan

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Kategorija 69 kg za juniore još jednom polkazuje nadmoć Turske na ovom prvenstvu, a i jasno pokazuje da je Turska, za samo tri godine nakon što je pokošena doping skandalom (pretpostavlja se podmetnutim) osloncem na nove, mlade ljude, uspjela izgraditi novu generaciju dizača tegova, koja osvaja bitna prvenstva.

Dvojica Turskih takmilčara su nastupila u ovoj kategoriji i njih dvojica su osvojili 5 medalja.

Turan Okay Ahmet, zlato u trzaju i biatlonu, te srebro u izbačaja, Erdoglu Celil zlato u izbačaju i bronzu u biatlonu. Preostale 4 medalje su podijelili:

Latvijac Suhares Ritvas srebro u biatlonu i trzaju, te Zanni Mirko iz Italije bronzu u trzaju, dok je bronzu u izbačaju osvoji Cheikdze Goga iz Gruzije.

U ovoj starosnoj grupi održana je i kategorija 77 kg gdje zlato u biatlonu uzima Bozhidar Andreev iz Bugarske, ispred Rumuna Stoan Ilieva i Avetisyana Noyrara iz Armenije.

Poredak u izbačaju je isti, izuzev srebrene medalje koju osvaja francuz Brandon Vautard, dok su u trzaju sasvim druga 3 nosioca medalja u odnosu na izbačaj, zlato Rumun Stoian Iliev, srebro Irakli Gabridzize iz Gruzije, a bronzu Rus Semin Roman.

 

 

U konkurenciji juniorki u kategoriji 58 kg, armenka Izabela Yaylan uzima zlato u biatlonu i izbačaju, te srebro u trzaju. Zlato u trzaju i srebro u izbačaju i biatlonu osvaja ukrajinka Veronika Ivashjuk, dok bronzu u trzaju osvaja francuskinja Dora Tchakonte, a bronze u izbačaju i biatlonu ruskinja Irina Bajmuklina.

U konkurenciji juniorki u kategoriji 63 kg, u trzaju dvije ukrajinke Olena Kokhanenko i Alona Sevkopolas osvajaju zaltnu i srebrenu medalju respektivno, ispred ruskinje Anastasie Petrove. Zaqhvaljujući prvom mjestu i zlatnoj medalji u izbačaju ruskinja Petrova osvaja zlato i u biatlonu ispred dvije ukrajinke istim redom. Olena se ipak uspjeva plasirati na drugo mjesto u izbačaju, dok bronzanu medalju u izbačaju odnosi Kurnatz Methap, turkinja koja je u biatlonu plasirana na četvrto mjesto ispred svoje sunarodnjakinje Kentli Sumejje, kako u biatlonu, tako i u izbačaju.

U kategoriji 69 kg, rumunka Hulpan Florina Sorin i britanka Rebekka Tiler međusobno djele zlatne i srebrene medalje (rumunka trzaj i biatlon, britanka izbačaj), dok je ruskinja Ani Sargasian osvojila sve tri bronzane medalje.