Zetra prepuna emocija Državno seniorsko Prvenstvo

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

 

Zetra prepuna emocija

Na Državnom Seniorskom prvenstvu u Olimpijskom Dizanju Tegova, prvom koje se održalo u „klasičnom formatu“ nakon 2 prvenstva pod COVID-19 uvjetima, su se dešavale odlične borbe uz veliki broj učesnika.

U konačnici, prvi put, nakon 11 uzastopnih godina u kojima je KDT Bosna dominirala BH dizačkom scenom, desilo se da je „za dlaku“ pobijedio tim Željezničara ali samo na ekipnom plasmanu seniorskog prvenstva BIH, zbog većeg broja srebrenih medalja, jer oba kluba su osvojili po 6 zlatnih medalja. Pri tome je „Željezničar“ osvoji 5 srebrenih medalja, a Bosna tri.

Na trećem mjestu je odlična ekipa Neretve sa 2 zlatne medalje (ima još i srebrena, ali nije bitna za plasman), ispred KDT IsANEH-ZB sa osvojenom jednom zlatnom medaljom (ali vrijednom) i KDT Sidro sa osvojenom jednom srebrenom medaljom.

Bronzane medalje nismo navodili.

U prvom kolu ekipnog prvenstva BIH (premijer ligi, jer postoji i ekipno prvenstvo na Federalnom nivou i na Kantonalnim nivoima) je također, nakon 11 godina potpune dominacije (u kojima je KDT Bosna osvajala i prvenstva i KUP i ekipno prvenstvo (ligu), pobijedio je KDT Željezničar, osvojivši 12 bodova, ispred Bosne sa 10, Studenta sa 8, Neretve sa 6, Sidra sa 4 i IsANEH-ZB sa 2 boda.

Prema Sinclairovim bodovima je borba za dva prva mjesta rješena za dlaku (Željezničar 974,55 boda, Bosna 972,11 bodova).

 

U ekipnom prvenstvu je ovo tek prvo kolo, tako da ima još vremena za promjene.

 

Seniorski prvaci BIH za 2022 godinu:

Žene:

45: Nejla Kalača, Bosna

55: Sarah Durak, Željezničar

59: Senida Petak, Neretva

64:Inda Mulahmetović, Željezničar

71: Iris Pašić, Bosna

81: Amina Mašić, IsANEH-ZB

87: Melina Bašimamović, Željezničar

Muški:

67: Faris Durak, Željezničar

73: Amar Pašić, Bosna

81: Stefan Kulaš, Bosna

89: Zerin Kobilić, Željezničar

96: Janko Franjić, Bosna

102: Adis Karkelja, Neretva

109: Mak Numić, Željezničar i

+109: Ermin Jusufović, Bosna

 

Na takmičenju je oboren i niz rekorda, tako da su novi rekorderi BIH: Nejla Kalača-Bosna, Sarah Durak-Željezničar, Senida Petak-Neretva, Inda Mulahmetović-Željezničar, Melina Bašimamović-Željezničar, Hana Suljević-Željezničar u ženskoj konkurenciji, a Faris Durak-Željezničar, Dino Smajić-Željezničar, Janko Franjić-Bosna, Adis Karkelja-Neretva i Mak Numić-Željezničar u muškoj konkurenciji.

Neki od njih su oborili, osim seniorskih rekorda i U1, U20 i U23 (Nejla Kalača), neki su oborili samo U20 i U23 rekorde (Hana Suljević), Faris Durak je oborio i U20, U23 i studentske rekorde osim seniorskih, a najinteresantnije je bilo u kategoriji 96 kg, gdje je prvo Dino Smajić oborio rekord u trzaju sa 133 kg, pa Janko Franjić sa 135kg, pa opet Dino Smajić sa 136 kg trzaja, dok je u izbačaju Janko Franjić dva puta obarao rekord podigavši prvo 158 kg, a zatim 165 kg, a u biatlonu je prvo oborio rekord ponovo Dino Smajić podigavši 292 kg, a zatim Janko Franjić prvo podigavši 293 kg, i zaključivši sa 300 kg.

Treba napomenuti da je na ovom takmičenju, osim naših 7 međunarodnih sudija, sudio (polagao za međunarodnog sudiju) i Amar Musić iz Hrvatske, tako da smo imali impozantan broj međunarodnih sudija na ovom prvenstvu (8) i to iz dvije države.

Amar je položio sa 97% ispravnih odluka.