Weightlifting Federation of Bosnia and Herzegovina

Uspjeh BiH na International Rumi Games Konya 2013

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Ponedjeljak, 22 April 2013 21:54 Autor Nedim Ponedjeljak, 22 April 2013 21:33

Još jedan veliki uspjeh Bosne i Hercegovine u nizu uspjeha.

Iako, nekompletna reprezentacija Bosne i Hercegovine se plasirala na odlično 6. mjesto u ukupnom plasmanu na 3rd Rumi Games - Konya. Također naši takmičari su nas prikazali u dobrom (odličnom svjetlu). Osvojiti bronzane medalje nije lahko, a posebno u konkurenciji 36 takmičara iz raznih zemalja svijeta.

Amina Mašić je imala posebno tešku konkurenciju i u osvajanju bronzane medalje i trećeg mjesta je među ostalima pobjedila i Turkinju (koliko je to teško može se saznati iz činjenice da su Turkinje zauzele oba prvam mjesta u ženskoj konkurenciji), zatim izuzetno dobro vođenu talijanku, a ostale (poput Čehinja, Slovakinja...) da i ne spominjem. Četiri uspješna pokušaja u nizu također govore o sigurnosti takmičarke, na takmičenju vođene Selektorom Namikom Omerovićem i ličnim trenerom Nedimom Mašićem, koji je na ovom takmičenju ujedno bio i direktor reprezentacije, a kao posebnu čast Organizator ga je zamolio da dodjeli medalje za jednu mušku i jednu žensku kategoriju.

Reprezentativcima BiH, kao i rukovodstvu Konya će ostati u dobrom sjećanju.

 

Internacionalni Turnir Andria Maleč - update

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Petak, 19 April 2013 08:54 Autor Nedim Petak, 19 April 2013 08:46

Odziv na Međunarodni turnir Andrija Maleč je više nego dobar i mnogo bolji od očekivanog.

Više detalja na odgovarajućem linku:

http://www.sdtbih.isaneh.com/index.php?option=com_content&view=article&id=12&Itemid=7

 

   

Rumi Games - Konya

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Petak, 19 April 2013 08:18

Reprezentativni tim Bosne i Hercegovine u sastavu:

Amina Mašić - takmičarka i

Almir Bajramović -takmičar

Namik Omerović - Trener i Selektor

Nedim Mašić - Predstavnik SDTBIH i rukovodioc tima

stigli su jučer u Konyu na Rumi Games. Ovo je treći put zaredom da se održavaju Rumi Games i tendencija je da će se nastaviti. Organizirane su povodom dva bitna praznika u Turskoj koji padaju u isto vrijeme, a to su Dani Džemaluddina Rumija poznatog Islamskog Mislioca i Dan djeteta (koji es posebno obilježava u Turskoj).

Takmičenja se obavljaju u 7 sportova (Dizanje tegova je sport btoj 1) u konnkurenciji do 15 godina.

Ovo je tip takmičenja gdje organizator plaća sve troškove pa čak i avionske karte.

Obzirom da smo posebno počašćeni i pozvani dan ranije imamo dovoljno vremena za upoznavanje duhovnog grada Konye

   

Najvećii uspjeh BH Dizanja Tegova - posljednji dan takmičenja

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Nedjelja, 14 April 2013 22:58

Naša takmičarka Olivera Jurić je zauzel 6. mjesto na Europskom Prvenstvu u Tirani. Iako nas je malo nasekirala u prva dva pokušaja (i mene bi bilo strah dizati pred sto hiljada TV gledaoca), ali je u trećem pokušaju trzaja popravila situaciju i trnuvši 82 kg i izbacivši 105 kg, ostvarila solidno 6. mjesto (nije zadnja, jer ih je bilo više od 6. Ostatak je dizao u B grupi).

Čestitke Oliveri, čestitke Selektoru Namiku Omeroviću, čestitke Generalnom Sekretaru na dobrom izboru grupe, čestitke pomoćnim trenerima Mirsadu Landži I Hamzi Mašiću.

Što se tiče ostalih događaja:

U kategoriji 75+  (u kojoj je Olivera bila šesta, prvo mjesto je ubjedljivo zauzela Ukrajinka Svitlana Černišavinska ispred Sabine Baginske iz Poljske i druge ukrajinke Djane Kozienko. Isti plasman je i u izbačaju, dok su u trzaju Djana i Sabina zamjenile mjesta.

Kategorija 105+, koju je sudio naš sudija Nedim Mašić (koji je i ove godine od strane stručnog Žirija dobio naziv najboljeg i najpreciznijeg sudije), na mjestu Centralnog sudije je opet donijela poslasticu.

Iako je u trzaju pobjedio Ukrajinac Artem Udachin, ispred rusa Ruslana Alibegova i gruzijca Iraklija Turmanidzea, u izbačaju i biatlonu drugačija situacija. U izbačaju ubjedljiva pobjeda, a u biatlonu pobjeda na tjelesnu težinu Ruslana Alibegova isped Artema Udachina i fantastičnog Čeha Jurya Orsaga.

Naše gore list koji nastupa za Njemačku Almir Velagić je osvoji sjajno 4. mjesto u izbačaju i 5. u biatlonu.

Zanimljivo da je jedino crveno svjetlo u drugom pokušaju izbačaja dobio od našeg sudije Nedima Mašića, ali prema riječima Predsjednika Žirija sasvim zasluženo.

Dokaz da je i njegovim trenerima bilo jasno da je drugi pokušaj imao blagi dotisak, je treći pokušaj Velagića na 9 kg većoj težini (229 kg) koji je potpuno ispravno izbacio (školski), jer je očito upozoren od strane trenera.

Još jednom čestitke Oliveri, a čestitke i Almiru na fantastičnom plasmanu.

   

Dan sa tri finala A grupe

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Subota, 13 April 2013 23:12

Prvo vezano za nas. U Tiranu je osim Namika Omerovića Selektora i Olivere Jurić takmičarke ipak stigao i pomoćni trener Mirsad Landžo, tako da će Olivera biti bolje pažena od Intigama Zairova.

Subota, dan sa 3 finala (A grupe) je pružio pravo zadovoljstvo dizačkim gurmanima.

Prvo je, u kategoriji do 95 kg, svoju neprikosnovenost dokazao Azejberdžanac Intigam Zairov, uzevši sva tri zlata, ispred Rusa Rinata Kireeva i litvanca Zigimatyjasa Stanulisa u trzaju i biatlonu, odnosno Aleksandra Makaranka iz Bjelorusije u izbačaju. Ova kategorija je još jednom dokazala nadmoćnost Azejberdžanaca.

Zatim, u kategoriji do 75 kg ruskinje nisu dopustile iznenađenja:

Nadežda Evstiukina uzima sva tri zlata, napravivši pri tome 18 kg više nego prošlogodišnja pobjednica Olga Zuboam ispred španjolke Lidije Valentin, koja uzima srebro u biatlonu i trzaju i bronzu u izbačaju i druge ruskinje Anastasie Romanove (koja je prirodno u manjoj kategoriji). Anastasia Romanova je u izbačaju zauzela čak drugo mjesto.

Konačno u kategoriji 105 kg muškarci nekoliko manjih iznenađenja:

Rus David Bedzhanian uzima zlato u izbačaju i u biatlonu. Srebro u biatlonu, bronzu u izbačaju i zlato u trzaju uzima drugi rus Maxim Sheiko, a srebro u trzaju i bronzu u biatlonu uzima gruzijac Davit Gogia. Preostalu medalju, srebro u izbačaju uzima latvija Arturis Plesniakis

   

Stranica 31 od 34