Weightlifting Federation of Bosnia and Herzegovina

Peti dan takmičenja

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Petak, 12 April 2013 22:49 Autor Nedim Petak, 12 April 2013 21:58

Za nas najbitnija vijest petog dana takmičenja je da je drugi dio naše ekipe u sastavu: selektor i trener Namik Omerović i takmičarka Olivera Jurić stigao u Albaniju i smjestio se u hotelu u Duressu

Naši veliki prijatelji iz Albanske federacije i to posebno predsjednik Elez Gjoza (ovih dana najpoznatija ličnost u Albaniji) i Generalni Sekretar Muharem Berisha su nbam ukazali posebnu čast i naš tim smjestili u isti hotel u kojem su smješteni Albanski dizači i u kojem njihovi dizači obavljaju i pripreme i ostalo. Trenutno njih dvoje odmaraju nakon napornog dana putovanja, a sutra bi trebao biti lakši trening.

Što se tiče ostalog, danas su završene dvije kategorije.

U kategoriji 69 kg žene prošlogodišnja (i ovogodišnja) pobjednica ruskinja Oksana Slivenko nije dozvolila iznenađenja. Napravivši za 1 kg manji rezultat nego prošle godine je osvojila prvo mjesto u biatlonu i izbačaju ispred Džine Saznavates iz Bjelorusije (koja je pak osvojila prvo mjesto u traju sa podignutom istom težinom kao i Oksana Silvenko. Sigurna Oksana izbacuje 5 kg više i uvjerljivo osvaja prva mjesta. U trzaju i biatlnouz treće mejsto osvaja ukrajinka Nadya Mironyuk, dok je u izbačaju treće mjesto uspjela osvojiti tragičarka, druga ruskinja Tatjana Matveeva (ikoja je napravila nulu u trzaju, iako jedan od favorita) Trebamo još spomenuti da je hrvatica Mihaela Kruljac zauzela odlično deveto mjesto.

 

U muškoj kategoriji 85 kg nije bilo većih iznenađenja.

Prošlogodišnji pobjednik Rauli Tzurkide iz Gruzije je zauzeo tek treće mjesto, ali napravivši 5 kg više nego prošle godine. Ispred njega je drugoplasirani  bugar Ivan Markov i prvoplasirani očekivano rus Apti Aukhadov. Isti poredaj je u izbačaju i biatlonu, dok se iza rusa i bugara u trzaju na treće mjesto probio Rumun SINCRAIAN Gabriel.

U ovoj kategoriji je nastupio i komšija iz Hrvatske Ensar Musić, ali je napravio nulu u disciplini izbačaj, iako je mogao uzeti medalju u izbačaju da je napravio rezultat koji se od njega očekivao.

 

Naša takmičarka na Europskom Prvenstvu

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim četvrtak, 11 April 2013 21:26

U petak ujutro (trenutno sutra ujutro) na put kreće ostatak našeg reprezentativnog tima (prvi dio je zbog obaveza na ovom europskom prvenstvu stigao još u prošlu subotu) u sastavu Olivera Jurić, takmičarka i Namik Omerović Trener i Selektor Reprezentacije BiH (jedini trener i selektor reprezentacije BiH).

Na put kreću automobilom (isto kao i prvi dio tima u subotu).

Sredstva za boravak i hranu naših takmičara, kao i za kotizacije u iznosu (3 dana, 2 osobe po 130 Eura po danu po osobi za jednokrevetnu sobu = 780 Eura; 2 kotizacije i akreditacije po 150 Eura = 300 Eura i dodatak za antidoping test 2 puta po 100 dolara) (Ukupno 1080 Eura i 200 dolara) je obezbjedio Nedim Mašić, Generalni Sekretar SDTBIH svojim ličnim "zalaganjem" (pretvoreno u naše pare oko 2500 KM). Za boravak i takmičenje u Albaniji više nije potrebno potrošiti ni pfeninga. Logično da Generalni Sekretar nije obezbjedio još i dnevnice, jer bi to bilo previše, a nije ni zakonski osim za preduzeća.

Također, ostatak troškova, odnosno sredstva za put (gorivo) su obezbjedili: Selektor Namik Omerović za drugio dio ekipe i Nedim Mašić za prvi dio ekipe.

Da bi na vrijeme mogao prisustvovati Verifikaciji Finalnih rezultata, kao i Generalnom Kongresu EWF, Nedim Mašić je pristao da bude sudija i na ovom takmičenju (to se ništa ne plaća, jedino je smještaj i hrana obezbjeđeni).

Ovi detalji su objavljeni zbog netačnih navoda u nekim medijima.

Znači rukovodstvo SDTBIH se pobrinulo i za ovo takmičenje, pa makar iz svog džepa davali pare.

Također, SDTBIH se javno ograđuje od potrebe da takmičar koji nastupa bude i vozač, jer to nije ni potrebno, a nekamoli neophodno.

Što se tiče plasmana na ovom Europskom Prvenstvu, našoj takmičarki želimo što bolji plasman i rezultat, a očekujemo minimalno šesto mjesto u kategoriji (to se postiglo mudrim izborom kategorije od strane stručnog dijela rukovodstva SDTBIH, jer takmičarka sa istim rezultatom u manjoj kategoriji zauzima tek jedanaesto mjesto i nastupa u B grupi).

Naprijed Olivera.

   

Dan bez iznenađenja

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano četvrtak, 11 April 2013 21:15 Autor Nedim četvrtak, 11 April 2013 21:03

Za razliku od jučerašnjeg dana, današnji je prošao bez iznenađenja.

Obzirom da se nije pojavila prošlogodišnja pobjednica u kategoriji do 63 kg, Simsek Sibel iz Turske, prvo mjesto je zauzela uvjerljivo Marina Šainova iz Rusije i to bez potrebe da izađe na treći pokušaj u izbačaju. Osvojila je zlatne medalje u sve 3 discipline ispred bugarke Milke Maneeve i rumunke Irine Lepse.  U trzaju je poredak bio isti, dok su u izbačaju druga i treća zamjenile mjesta.

I to je sve što bi se moglo reći o današnjem takmičenju za žene, osim napomene da se nakon prošlogodišnje povrde na podijum vratila Okumuš Neslihan iz Turske, koja je prošle godine zauzela treće mjesto. Ove godine je bila deseta, ali bitan je povratak.

Kod muškaraca u kategorji 77 kg raspodjela medalja većinom očekivana.  Prvo mjesto pripada rusu KHOMIAKOV Dmitrii, ispred moldavca Aleksandra Spaca i Rumuna Martina Razvana.

U izbačaju je Razvan skočio na prvo mjesto, pomaknuvši za jedno mjesto nadolje Rusa i Moldavca.

Za neupućene je možda bilo iznenađenje, plasman KARAPETYAN Andranik, Armenca na drugo mjesto u trzaju i na četvrto u biatlonu, ali upućeniji će prepoznati višestrukog Youth pobjednika.

Napomena, da je još jedan Albanac "zaplatio" zbog neadekvatne publike (puna sala ali neupućenih) i napravio dvostruku nulu.

   

Dan iznenađenja na Europskom Prvenstvu

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Srijeda, 10 April 2013 22:18 Autor Nedim Srijeda, 10 April 2013 21:54

Treći dan Europskog Prvenstva u Dizanjeu Tegova je bio pun iznenađenja, za domaćina Albaniju, neugodnih.

U kategoriji do 69 kg muškarci favoriti su bili Oleg Chen - Rusija i Daniel Godelli i Šalja Bricken Albanija. U sali prepunoj publike, ali nažalost nekultivisane, kao da su došli na fudbalsku utakmicu (vjerovatno i jesu pokupljeni takvi tipovi) a ne na plemeniti sport koji zahtjeva vrhunsku koncentraciju, Šalja Bricken pravi nulu u trzaju, a Danielu Godelliju pada prvi pokušaj. Daniel se donekle oporavio i ipak je u trzaju zauzeo treće mjesto iza fantastičnog Azejberdžanca Serdara Hasanova i trenutno nedostižnog Olega Chena iz Rusije. U izbačajuje sala "proključala" kad je Godelli uspio doseći prvo mjesto ispred Olega Chena i Serdara Hasanova. U biatlonu isti poredak kao u trzaju.

Ovim je Albanija došla do prve medalje, ali slabijeg sjaja nego očekivane, a Azejberdžan uvjerljivo vodi po broju osvojenih medalja.

U kategoriji do 58 kg žene ponovo tragedija za Albaniju. Zbog urlajuće publike i ometanja koncentracije Romela Begaj se jedva izvači od nule u trzaju i na kraju zauzima drugo mjesto u trzaju a treće u biatllonu i izbačaju iza bjerosukinje Čičečkan Alene i rumunke Tome Loredane Elene, koja je zauzela  i treće mjesto u trzaju.

Ovo je još jedan dokaz kako publika može biti štetna.

   

Rezultati drugog dana europskog prvenstva

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Utorak, 09 April 2013 22:22 Autor Nedim Utorak, 09 April 2013 22:01

Favoriti nisu uvijek pobjednici.

Kategorija do 53 kg žene je donijela mnogo toga uzbudljivoga. Prije takmičenja se za apsolutnog favorita smatrala Ukrajinka, Julija Paratova, za sigurno drugo mjesto ruskinja Svetlana Chereshmanova, dok se pretpostavljalo da treće mjesto zasigurno uzima rumunka Dana Berchi.

Već u trzaju taj rapored mjenja francuskinja Manon Lorentz osvajajući treće mjesto, koja je sa 81 kg trznutih napravila isti rezultat kao par grama teža bugarka Maja Ivanova, a svega kilogram više od Coban Ajsegul turkinje.

Kg više od francuskinje je napravila favorizirana ruskinja Svetlana Chereshmanova, dok je Julija OParatova završila sa 8 kg prednosti.

U izbačaju niz iznenađenja, za publiku prijatnih. Prvo turkinja Coban Ajsegul sa lahkoćom osvaja drugo mjesto u izbačaju, prepustivši treće mjesto u biatlnu  Maji Ivanovoj koja je podigla samo 1 kg više. Ruskinja Svetlana Chereshmanova se uvlači za 1kg osvojivši prvo mjesto u izbačaju i drugo u biatlonu, dok zlatna u trzaju i biatlno Paratova, osvaja tek četvrto mjesto u izbačaju.

Ovu kategoriju je sudio naš sudija Nedim Mašić, koji je prošle godine proglašen za najboljeg sudiju u Europi..

U kategoriji do 632 kg muški mnogo manje iznenađenja. Trzaj, Izbačaj i biatlon uzima Valentin Hristov Azejberdžan. U izbačaju i u biatlnou su se iza njeg aplasirali Igor Bur iz

Moldavije i drugi Azejberdžanac Zulfikar Sulejmanov.

U trzaju je poredak malo pomutio Rumun Ionut Croicoru plasiravši se na drugo mjesto.

   

Stranica 32 od 34