Weightlifting Federation of Bosnia and Herzegovina

Rezultati prvog dana Europskog Prvenstva

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Ponedjeljak, 08 April 2013 21:57

Prvi dan europskog prvenstva u dizanju tegova donio je završene B grupe prije Otvaranja Prvenstva i završene A grupe u kategorijama 48 kg žene i 56 kg muški nakon otvaranja Prvenstva.

Otvaranje je uslijedilo u prepunoj hali sportova u Tirani.

Kategorija do 48 kg za žene bez većih iznenađenja. Prvo mjesto u biatlonu i trzaju osvaja totalni favorit PAGLIARO Genny Caterina iz Italije isped Silvije Angelove iz Azejberdžana i Andries Elene Ramone iz Rumunije. U trzaju se na drugo mjesto probila Rumunka ispred Angelove. U izbačaju iznenađenje, Angleova osvaja prvo mjesto podignuvši istu težinu kao PAGLIARO Genny Caterina, a Rumunka ostaje na trećem mjestu.

U kategoriji do 56 kg prvo iznenađenje za stolom Žirija. Naš sudija Nedim Mašić koji je u ovoj grupi trebao biti rezervni sudije, iznenada je postavljen na mjesto najvažnijeg Centralnog sudije, što je i odradio uspješno.

Drugo iznenađenje osvajanje zlatne medalje u trzaju od strane Bugara Hasana Muradova ispred favoriziranog Sirghi Olega iz Moldavije i iskusnog GOEGEBUER Toma iz Belgije. Već u izbačaju i biatlonu Sirghi Oleg vraća lopticu u svoje ruke i osvaja prvo mjesto ispred Hasana Muradova i GOEGEBUER Toma u biatlonu, odnosno Mirka Skarantinaiz Italije u Izbačaju.

Slike sa otvaranja i takmičenja će biti postavljne uskoro.

 

Europsko prvenstvo Tirana Albanija

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Nedjelja, 07 April 2013 18:04

Prvi dio naše ekipe je doputovao jučer u Albaniju u Tiranu na Europsko Prvenstvo.

Automobilom su u 17 sati u Tiranu stigli naš Generalni Sekretar (na ovom prvenstvu Predstavnik ekipe, sudija i delegat na Kongresu) Nedim Mašić i Hamza Mašić, dizač tegova sa najljepšom tehnikom u BiH, aktuelni prvak i rekorder BiH u konkurenciji U15.

Bez svraćanja u matični hotel u Tirani produžili su u Dures na Ovjeru Finalnih Rezultata, a tek se kasnije vratili u Tiranu.

Ostatak ekipe odnosno naša jedina takmičarka na ovom prvenstvu Olivera Jurić i slektor i trener reprezentacije BiH Namik Omerović u Dures stižu u petak, 12.04. 2013.-e godine, a Olivera će se takmičiti u A grupi u nedjelju.

Zahvaljujući napornom treningu Olivere Jurić i mudrim odlukama rukovodstva SDTBIH, Olivera je rangirana na šesto mjesto i to je već najbolji rang BH dizača tegova. Ako potvrdi taj rang i bude šestoplasirana to će biti ogroman uspjeh BH dizanja, a može se desiti i pomjeranje na bolje.

Sretno svima.

Nedim Mašić je, također dobio posebnu počast i postavljen je na mjesto centralnog sudije za najjaču kategoriju na prvenstvu - superteška muški.

 

   

Mediteranske Igre 2

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Srijeda, 03 April 2013 06:48

Dobra vijest je da su "sredstva za Mediteranske" klubovi "pronašli" i sada mirnije čekamo razvoj situacije. Ukoliko iz Mediteranskog Svjetskog Komiteta ne ukinu naše kategorije (svaka kategorija sa prijavljenih manje od 6 žena ili manje od 8 muških se ukida) možemo računati na dvije sigurne Mediteranske Medalje.

   

Mediteranske Igre

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Petak, 29 Mart 2013 10:08 Autor Nedim Petak, 29 Mart 2013 08:28

Iako je do Mediteranskih Igara ostalo još 3 mjeseca, finalne pripreme su u toku. Proces verifikovanja naših sportista je uspješno završen i Olimpijski Komitet BiH je potvrdio izbor dvije naše predstavnice za Mersin. Almire Lizde u kategoriji do 69 kg i Olivere Jurić u kategoriji 75 kg, koje će ići pod budnim okom selektora i trenera Namika Omerovića. Možemo reći da su obje teakmičarke osvajači sigurnih medalja za BiH, ako im se na putu uspjeha ne ispriječi loše postavljen aparat naše države.

Naime, obzirom da Olimpijski Komitet nema razrješen sistem finansiranja od strane organa BiH, isti nije u mogućnosti da finansira odlazak sportista i osoblja na MI. Ta obaveza je spala na Saveze, a Savezi u općoj besparici su je prebacili na klubove.

Tako da, u slučaju da ne prikupimo sredstva od 1800 KM po učesniku, neće biti Mediteranskih medalja za BiH

   

Europsko Prvenstvo

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Petak, 29 Mart 2013 10:12 Autor Nedim Petak, 29 Mart 2013 08:15

U Tirani će se održati Europsko Prvenstvo, u periodu 06-15 april. Navedeno EP će biti uživo prenošeno na Eurosport TV.

Selektor i trener reprezentacije BiH Namik Omerović na takmičenje vodi Oliveru Jurić, koja bi, prema prijavljenim rezultatima mogla nastupiti i u A grupi kategorije preko 75 kg. Na ovom takmičenju zvanični predstavnik BiH na redovnom Kongresu će biti Generalni Sekretar SDTBIH Nedim Mašić, koji će biti zastupnik i na Verifikaciji finalnih prijava. Također je za BiH učinjena velika čast od strane EWF-a, jer je SDTBIH dobio molbu od EWF-a da delegira Nedima Mašića kao sudiju na ovo takmičenje, da bi se održao nivo kvaliteta suđenja.  Ovo je veliko priznanje za BiH, jer ako nemamo vrhunskih takmičara koji osvajaju medalje na Europskim i Svjetskim Prvenstvima, bar imamo vrhunsokg sudiju.

To je, nakon ordena zasluga za rad u sportu, koji je gospodin Mašić dobio od Europske Federacije u Januaru ove godine, druga velika pohvala za Dizanje Tegova u BiH.

 

   

Stranica 33 od 34