Weightlifting Federation of Bosnia and Herzegovina

Andrija Maleč 2014

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano četvrtak, 19 Februar 2015 13:11 Autor Nedim četvrtak, 04 Decembar 2014 08:28

I, hvala Bogu, bi održan i ovogodišnji Internacionalni Memorijalni Turnir „Andrija Maleč“. Od kako je „ubačen“ na Kalendar IWF-a, i samim tim povećan rejting ovog turnira, ni jedne godine dosad nije bilo teže organizirati turnir, i nijedne godine dosad nije bilo više opasnosti da bude otkazan.

2012-e na ovaj turnir je, između ostalih, došla i reprezentacija Njemačke. Prošle, 2013-e godine su, između ostalih, na ovom turniru bili reprezentacija Turske, koja je iznjedrila više Svjetskih i Olimpijskih šampiona i rekordera, i reprezentacija Albanije (također u svojim redovima imaju Svjetske šampione).

Kada je turnir, trebao biti održan u svom nativno terminu u aprilu ove godine, desili su se poznati događaji sa poplavama i morali smo otkazati turnir (tada su već kupili karte i krenuli na put i Turska i Albanija i Srbija). Na žalost, turnir je tada opet otkazan.

U međuvremenu je, Gradska Uprava, nakon što se promjenio sastav vlasti, ukinula finansiranje turnira (koje je dotad bilo ušlo u godišnji budžet, čak je i potpisan Ugovor da će Gradska Uprava svake godine finansirati najveći dio turnira).

Nakon otkazivanja Gradske uprave, i nakon toga što je bilo evidentno da će Sredstva dobijena od Ministarstva Kulture i Sporta Kantona Sarajevo i Federalnog Ministarstva Kulture i Sporta, biti minimalno trostruko manja, nego sredstva sa kojim se dosad raspolagalo, pojednici su htjeli otkazati navedeni turnir.

Generalni sekretar se, iznimnim naporima, uspio izboriti da se turnir ipak održi, doduše u smanjenom obimu, ali održi, jer gdje bi izdržali bruku otkazivanja takmičenja sa kalendara IWF-a. Dogovoreno je, i ostvareno, da će KDT "Željezničar" finansirati turnir (i jeste finansirao), a da Generalni Sekretar uradi sve ostalo (i jeste uradio).

Pri tome su najveći teret podnijeli, uz KDT "Željezničar" koji je dao novčana sredstva za turnir (80% sredstava KDT Željezničar, 20% Generalni Sekretar iz sog džepa),  Selektor Namik Omerović, koji je tehnički dio organizacije (sala i sve ostalo vezano za salu) odradio perfektno i Generalni Sekretar Nedim Mašić, koji je organizacioni dio uspio odraditi. Gosti su bili izuzetno zadovoljni i izjavili su da je, po svim tačkama, ovo bio najbolje organizirani turnir ove vrste do sada, i da bi bili zadovoljni i za tri stepena lošijom orgnaizacijom.

Znači 2 čovjeka su uradila ono što je prethodnih godina radio Organizacioni Odbor sastavljen od 9 ljudi i sa trostruko manje sredstava, a da nije nikome ništa zafalilo. Osim toga, za razliku od prethodnih godina, iako su se ove godine bunili, ove godine su i svi naši reprezentativci i treneri dobili obrok u vrijeme njihovog angažmana.

 

Što se tiče organizacije, znači sve je proteklo perfektno.

 

Druga činjenica je, da je ovo prvo takmičenje u dizanju tegova (a da nije u pitanju Svjetsko, Europsko Prvenstvo ili slično) da su zajedno nastupili i reprezentacija Hrvatske i Reprezentacija Srbije. Neki kažu prvo iza rata, a ja kažem prvo ikad (od kad su to neovisne države).

 

To je uspio izlobirati Generalni Sekretar.

Nekima smeta, što se to uspjelo na takav način organizirati, pa spominju da su oni u nekim malim sredinama već organizirali slične susrete.

Jesu dolazili klubovi i pojedinci, ali nikada reprezentacije.

 

Do ove tačke je sve super.

 

Sam nastup naše reprezentacije, koja je imala priliku da zabilježi pobjedu sa velikim P, je prvo doveden u pitanje, nesmotrenom povredom Olivere Jurić, koja je povredu prijavila na svega desetak dana pred takmičenje, ali i to je razrješeno i takmičarke i takmičari su trebali napraviti samo rezultate koje su imali ranije (čak i 10 posto manje) da bi zabilježili pobjedu. Onda razočaranje. Prvo Dajana Dangubić pravi nulu u trzaju, da bi zatim i Almira Lizde uradila isto. Muški član A reprezentacije Eldin Omerović pravi desetak bodova više, nego što je očekivano oborivši pri tome niz rekorda, ali to nije bilo dovoljno, ne samo za prvo, nego ni za drugo mjesto.

U konačnici, ekipa Srbije zauzima prvo mjesto, ispred našeg B tima, pa tek onda A tima.

Pojedinačno, u ženskoj konkurenciji prvo mjesto osvaja Silvana Vukas – Srbija ispred članica našeg B tima, Elvire Razić i Meline Žutić.

U muškoj konkurenciji prvo mjesto osvaja Ensar Musić – Hrvatska, ispred Maria Polačeka Srbija i Eldina Omerovića, BH tim 1.

 

Također, uz ovo takmičenje je organiziran i Seminar, gdje su radove izložili poznata imena sporta, predvođeni sa 2 prof. dr. sci. (Mensurom Vrcićem – BIH i Milanom Mihajlovićem-Srbija, kao i nizom poznatih stručnjaka predvođenim Nedimom Mašićem.

 

Održan je i Okrugli sto na temu daljeg povezivanja sporta u državama u regionu i dogovoreno je da će se ući u projekat još jednog značajnog takmičenja na ovim prostorima.

 

 

Nakon dva odgađanja turnira "Andrija Maleč" zbog vremenskih prilika (poplave u BIH i regionu) konačno možemo najaviti da će "Andrija Maleč" Internacionalni tuirnir biti održan u Sarajevu, Zetra u subotu, 6.12.2014. u 12:30 sati.

U sastavu reprezentaciije Bosne i Hercegovine nalaze se:

A tim:

Dajana Dangubić -. Neretva

Almira Lizde - Neretva

Eldin Omerović - Bosna

B tim

Elvira Razić - Željezničar

Melina Žutić - Željezničar

Eldin Bećarević - Bosna

Oba tima se bore u konkurenciji za pehar.

Također, očekuje se žestoka borba u pojedinačnoj konkurenciji.

Ispod je pozivno pismo za ovo prestižno Internacionalno takmičenje sa IWF Kalendara:

International Memorial Tournament Andrija Malec

December 5th – December 7th Sarajevo

Dear Sirs,

On behalf of the Bosnia and Herzegovina Weightlifting Federation we are pleased to invite you to participate in the International Tournament Andrija Malec Memorial, December 6th 2014, in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina. The competition is on the IWF 2014 Calendar.
Conditions for Tournament Andrija Malec are:

We provide the accommodation and full board for 2 days for one team made of 3 athletes (two female and 1 male (junior or senior) and 1 officials (one coach - team leader)

Each team will be made up of:
2 female athlete and 1 male.
It is possible to compete with one competitor (female or male).

The team that reaches the highest number of points, based on the Sinclair Formula, will be declared the winner, followed by second, third, etc. If male competitor is younger (U23, junior…) he will be awarded with 20% Sinclair more (for individual and for team plasman)
If an athlete fails an exercise in 3 attempts, she/ he may continue to compete in the following exercise. Points will be calculated for the valid exercise.

 

 

Spektakl u Zetri - Državno prvenstvo za mlađe uzraste i veterane

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Ponedjeljak, 01 Decembar 2014 14:31

Nedjelja, 30. Novembar, Zetra, najvažniji događaj 2014-e godine, prvenstvo Bosne i Hercegovine za 4 mlađe uzrasne skupine i za veterane.

U jednom danu, toliko prvih mjesta, toliko pobjednika i toliko rekorda.

Najuspješniji klub se određuje, već godinama, po broju zlatnih medalja i tu je plasman:

 

Najuspješniji klub:

1. Bosna 20 zlatnih

2. Neretva 5 zlatnih

2. IsANEH-ZB 5 zlatnih

4. Željezničar 3 zlatne

5. Sidro 1 zlatna

 

Znači, Bosna je prva sa 20 zlatnih medalja, a ako bi tu računali i medalje za najuspješnije takmičare, onda je to 24, pa čak i 25 zlatnih.

Neretva i IsANEH-ZB djele drugo mjesto. Po jednom proračunu je Neretva trebala biti ispred IsANEH-ZB, a po drugom iza, ispred ako se računaju i srebrene medalje, a iza, ako se računaju i medalje za najuspješnije, zato je najbolje da dijele drugo mjesto.

Osim Bosne, „iznenađenje“ i osvježenje je IsANEH-ZB koji je sa samo dvoje takmičara osvojio izvrsno drugo mjesto.

 

Ukupno, najuspješnija takmičarka (po broju osvojenih zlatnih medalja) je Amina Mašić IsANEH-ZB. U muškoj konkurenciji su bili trojica takmičara sa po 3 zlatne medalje (sva trojica iz Bosne) a najbolji je Almir Bajramović.

Zanimljivo je da su i Amina i Almir djeca (kćerka, odnosno sin) bivših šampiona.

 

Ukupno najviše medalja (u obje konkurencije) Amina Mašić, što reče selektor, sama Amina je pobjedila 2 kluba (Želju i Sidro).

 

Po starosnim grupama najuspješniji takmičari su: (plasman se određivao po broju Sinclair bodova):

 

Superkadetkinje: Amina Mašić – IsANEH-ZB

Kadetkinje: Amina Mašić – IsANEH-ZB

juniorke: Sabina Kulaglić – KDT Željezničar

U 23: Elvira Razić – Željezničar

Ukupno najuspješnija: Amina Mašić – IsANEH-ZB

 

Superkadeti: Kerim Vrtić – KDT Neretva

kadeti Toni Rajić – KDT Neretva

juniori: Eldin Omerović – Bosna

U23: Benjamin Druškić – Bosna

Ukupno najuspješniji: Almir Bajramović - Bosna

 

 

Oboreni rekordi:

 

Amina Mašić IsANEH-ZB – superkadeti

69 kg kategorija

Trzaj 30, 35

Izbačaj 40, 43

Biatlon 75, 78

Amina je oborila ukupno 6 rekorda, i sada drži rekorde u 5 težinskih kategorija za superkadete, a u jednoj težinskoj kategoriji za kadete, juniorke, U23 i seniorke.

 

Kerim Vrtić – Neretva superkadeti

kategorija 46 kg

Trzaj 15, 17

Izbačaj 20

Biatlon 32, 37

 

Kerim je oborio 5 rekorda i uspio je oboriti rekorde, stare 2 godine, koje je postavio Hamza Mašić, dok je nastupao u superkadetskoj konkurenciji.

 

Hamza Čajić – Neretva superkadeti

kategorija 50 kg

Trzaj 10, 15, 18

Izbačaj 20, 25

Biatlon 38, 43

 

ukupno 7 rekorda Hamze Čajića

 

Benjamin Druškić Bosna

U 23 i seniori

Trzaj: 111, 114

Izbačaj: 142

Biatlon: 251, 256

 

Benjamin Druškić obara 10 rekorda (rekord u trzaju star 12 godina) i postavlja respektabilne rekorde za kategoriju 77 kg.

Benjamin Druškić je napravio i najviše Sinclair bodova na prvenstvu. 326,53 boda

 

Eldin Omerović Bosna juniori, U23, seniori:

Izbačaj: 142,

Eldin Omerović obara rekord u izbačaju u čak 3 konkurencije (juniori, U23 i seniori)

 

Od zanimljivosti vrijedno je još spomenuti da su medalje uzeli otac i sin (Mario i Janko Franjić – veteran i junior), brat i sestra (Hamza i Amina Mašić).

 

Osvajači zlatnih medalja su navedeni ispod:

 

Žene:

Amina Mašić – IsANEH -ZB (superkadeti, kadeti, juniorke i U23) kategorija 69

Sabina Kulaglić – Željezničar (juniorke i U23) kategorija 58

Elvira Razić – Željezničar (U23) kategorija 63

 

Muški:

46 kg Kerim Vrtić – Neretva superkadeti

50 kg Hamza Čajić – Neretva superkadeti

50 kg Hamza Mašić – IsANEH-ZB kadeti

56 kg Tarik Druškić – Bosna (kadeti, juniori, U23)

62 kg Filip Kulaš – Bosna (kadeti, juniori, U23)

69 kg Almir Bajramović – Bosna (kadeti, juniori, U23)

77 kg Vedran Žuža – Neretva kadet

77 kg Toni Rajić - Neretva juniori

77 kg Benjamin Druškić– Bosna U23

85 kg Eldin Omerović– Bosna (juniori)

85 Stefan Kulaš– Bosna U23

94 kg Janko Franjić – Bosna (juniori, U23)

105 kgVehbija Aljić – Bosna (juniori, U23)

+105 kg Asmir Trešnjo - Neretva juniori

+ 105 kg Ermin Jusufović– Bosna U23

 

kao i veterani:

Nermin Begić, Sidro 35-40 god

Suljo Ramić- Bosna 40-45 god

Mario Franjić – Bosna 50-55 god i

Muhamed Ramić Bosna 75-80 god.

 

 

 

   

Uspjesi i na Memorijalu VM i na kupu Europe

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Nedjelja, 28 Septembar 2014 03:52 Autor Nedim Subota, 27 Septembar 2014 22:00

Na Memorijalu Vladan Mihajlović u konkurenciji 9 država zauzeli smo odlično treće mjesto, a pojedinačno Olivera Jurić, odlično drugo mjesto.

U konkurenciji 28 država (od kojih je 16 imalo svoje predstavnike) na Kupu Europe naša reprezentacija (u stvari pola reprezentacije, jer smo od ukupno 6 imali samo troje takmičara) je zauzela odlično 8 mjesto. Iako nismo dobili pehar, naš Generalni Sekretar je dobio plaketu.

Uz oboren apsolutni rekord BIH curice U15 (Amina Mašić) i dobre rezultate Adisa Karkelje i Tonija Rajića, imali smo najzapežinij nastup, i uz domaćine, bili najpodržaniji tim (od strane publike)

Sve u svemu odličan vikend. Imali smo dovoljno snage da reprezentaciju pošaljemo na 2 mjesta.

 

   

Uspjeh BIH na Kupu Europe

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Petak, 26 Septembar 2014 17:49 Autor Nedim Petak, 26 Septembar 2014 17:14

Već prvi dan, na Kupu Europe BIH je zabilježila veliki uspjeh. Siguran nastup Amine Mašić i novi APSOLUTNI REKORD BIH u trzaju. Amina Mašić - IsANEH -ZB je trznula 37 kg i time postavila ne samo rekord u 63 kg, nego i apsolutni BH rekord u trzaju U15 svih vremena.

 

Bravo Amina

 

   

1. European Cup

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Srijeda, 24 Septembar 2014 12:44

Iako nismo (politički) država Europske Unije, bar sportski jesmo (govorim o pravom sportu - dizanju tegova). Naime, iako još uvijek politički nismo država Europske Unije, ipak smo pozvani da uzmemo učešće u 1. Kupu Europske Unije, koji će se održati u Splitu 26. i 27. Septembra ove godine.

To je velika čast koja nam je ukazana, a tome dodatnu težinu daje i činjenica da će naš Generalni Sekretar Nedim Mašić dobiti plaketu za izuzetan rad, uspjeh i zalaganje u sportu - dizanje tegova, koji će mu biti uručen na svečanoj večeri.

Obzirom da istovremeno sa ovim takmičenjem se odvija i drugo bitno takmičenje na ovim prostorima, opisano u članku ispod, Selektor ipak nije bio na muci oko izbora reprezentacije, jer je srećom ovo takmičenje - takmičenje mlađih uzrasnih kategorija.

Na ovom takmičenju na kojem će uzeti ućešće sve države Europske Unije nastupit će reprezentacija BiH u slijedećem sastavu:

Amina Mašić -IsANEH ZB - U 15

Toni Rajić - Neretva- U 17

Adis Karkelja - Neretva - U 20

Osim gore navedene reprezentacije selektor Namik Omerović je delegirao slijedeće trenere da vrše dužnost trenera reprezentacije:

Nedim i Hamza Mašić, kao i Almir Karkelja.

Predstavnik rukovodstva: Podpredsjednik Enisa Mašić

Želimo mnogo uspjeha i sreće objema našim reprezentacijama.

 

 

 

 

   

Stranica 34 od 45