Weightlifting Federation of Bosnia and Herzegovina

Europsko prvenstvo 2014

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim četvrtak, 10 April 2014 06:51

Iako u totalnoj besparici, naš tim je sinoć otputovao na Europsko Prvenstvo. Jutros su smješteni u udobne hotele, a smještaj i hranu za takmičarku Oliveru JURIĆ i selektora Namika OMEROVIĆA u iznosu 810 Eura (oko 1600 KM) je obezbjedio (donirao) Generalni Sekretar SDTBIH Nedim MAŠIĆ.

Smještaj i hranu za sebe (360 Eura), kao i avio kartu je obezbjedio ljekar reprezentacije Rusmir HADŽIHUSEJNOVIĆ.

Novac za avio karte za trakmičarku i Selektora, kao i novac za kotizacije su obezbjedili oni sami (sa napomenom da će im sredstva biti refundirana nekad kad bude sredstava u Savezu).

Naša takmičarka, po rasporedu, nastupa sutra (petak) u 13 sati (12 po našem vremenu). Očekujemo plasman 8. mjesto ili bolje. Prošle godine je bila petoplasirana.

Inače samo Europsko prvenstvo u proteklim danima, nije donijelo neke posebne rezultate, ali su pojedine kategorije bile interesantne.

Signifikantno je revitaliziranje Turske reprezentacije. Naime, u prethodne dvije i po godine je Turska imala veliki broj pozitivnih doping slučajeva (samo 5 na međunarodnom nivou u posljednje 3 godine) ali je zato veliki broj sportista sankcionisan na državnom nivou). To je dovelo do potrebe pomlađivanja reprezentacije, kao i do povratka nekih starih asova, koji su se oprostili od aktivnog takmičenja.

Prošle godine je to bilo na klimavim nogama, ali ove godine se nova turska zvijezda vinula visoko. Mlađahna Ajšedžul Čoban je, u maniru starih kvalitetnih dizača tegova, pustila da je pobijede ui trzaju, a onda je u izbačaju ostavila protivnice 9 kg, i izbacivši 114 kg, osvojila zlato, kako u uzbačaju, tako i u biatlonu.

To, dakako nije jedina medalja za Tursku. Tome ćemo dodati medalje Nurdžan Tajlan. Iako njisu zlatne, zlata su vrijedne (srebro i bronza) , jer je tek počela tre nirati nakon dvogodišnje pauze. Ismet Aldžul je napravio čudo u kategoriji do 56 kg. Srebreni sa prošlogodišnjeg prvenstva Europe do 23 godine, je podigao 30 kg više u trzaju nego na tom prvenstvu i osvojio srebrenu medalj. Naredni dan, u kategoriji do 62 kg srebrenu medalju u trzaju osvaja i proslavljeni as Bunjamin Sezer.

Također je vidljiv povratak bugara, koji u dvije muške kategorije osvajaju po 3 zlata (Filev Ivajlo i neponovljivi Ivan Markov), a i u ženskoj konkurenciji polahko pristižu, i uz očekivani uspjeh rusa, treba spomenuti Albance, koji su "preslušali" protivnike u kategoriji 77 kg, osvojivši zlato i srebro (povratnik nakon dopinga Erkand Ćerimaj zlato) i Daniel Godelli, koji je promjenio kategoriju na veću - srebro.

Ne smijemo zaboraviti italijane, koji su, u dvije najmanje kategorije uzeli zlato (3 zlata za Genny Pagliaro), i Mirko Scarantino (srebro i bronza)

Ostalo je sve po očekivanjima, a reultate možete pogledati:

za žene i

za muške

 

 

 

 

8. Mediteranski Kup

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano četvrtak, 27 Februar 2014 09:35 Autor Nedim četvrtak, 27 Februar 2014 09:22

Sa ponosom objavljujemo da će naša reprezentacija (doduše u minimalnom broju) učestvovati i ove godine na Mediteranskom Kupu u Tunisu.

Obzirom da nam je Savez u besparici (nismo još primili ni Grant Federalnog Ministarstva koji nam je zvanično dodjeljen u Augustu prošle godine), a i pored toga smo 6000 KM u minusu, bilo je planirano da ove godine i ne odemo na Mediteranski Kup (samo karta košta preko 1000 KM).

Odluka Upravnog Odbora je bila da se ne ide, a Skupština je dala mogućnost da se ode, ali isključivo bez troška za Savez (ako neko da svoja sredstva neće mu nikad biti refundirana).

Klubovi Bosna i IsANEH su DONIRALI SVOJA SREDSTVA (koja nikad neće biti refundirana) i reprezentacija u sastavu od jednog takmičara Benjmaina Druškića, predvođenog selektorom Namikom Omerovićem, će nas predstavljati na Mediteranskom Kupu u Tunisu.

Generalni sekretar Nedim Mašić, koji je dao svoje akreditive Namiku Omeroviću i za predstavljanje na MWC Skupštini, je izjavio:

"Mi smo MORALI imati svoga predstavnika tamo, da bi odrali konekcije sa ljudima, ma makar smo dali i svoje lične novce, odnosno novce kluba. Sad je vrijeme da se pitamo šta mi možemo i moramo činiti za Savez, a ne šta će Savez činiti za nas"

Momci Sretno:

   

Najbolji dizači tegova u 2013-oj godini

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Srijeda, 19 Februar 2014 13:17 Autor Nedim Srijeda, 19 Februar 2014 12:39

U četvrtak 13.02.2014. godine, održana je Skupština Saveza Dizača Tagova BiH na kojoj su, osim donošenja značajnih strateških dokumenata (Plan rada, Finansijski plan, finansijski izvještaj, izvještaj o radu), kao i zvaničnog prijema novih klubova (reafirmisanja jednog od klubova osnivača Saveza Dizača Tegova Samostalne Bosne i Hercegovine), također jednoglasno proglašena lista najboljih dizača tegova, klubova i stručnih lica u 2013-oj godini.

Skupština je jednoglasno usvojila prijedlog Upravnog Odbora (koji je sastavljen prema aktima SDTBIH i tablicama SDTBIH, a sastavio ga je stručni saradnik za takmičarke poslove BiH.

Najuspješniji klub: Bosna (osvajač Kupa i pobjednik svih turnira kao najuspješniji klub),

Najuspješniji trener: Namik Omerović (Bosna)

Najuspješniji takmičar: Eldin Omerović (Bosna)

Najuspješnija takmičarka: Olivera Jurić (Željezničar)

Najperspektivniji takmičar: Nermin Zečić (Neretva)

Najperspektivnija takmičarka: Amina Mašić (Željezničar)

Sportska nada: Nermin Zečić (Neretva)

Sportska nada (ž): Amina Mašić (Željezničar)

Najdugovječniji sportista: Muhamed Ramić (Bosna)

Životno djelo: Kemal Hošo (Željezničar)

Superkadetkinje:

 

1

Amina Mašić

Željezničar

1999

 

Kadetkinje:

 

1

Amina Mašić

Željezničar

1996

 

Juniorke

 

1

Amina Mašić

Željezničar

1996

 

Mlađe Seniorke

 

1

Elvira Razić

Željezničar

1996

 

Seniorke

 

1

Olivera Jurić

Željezničar

1984

 

Superkadeti

 

1

Almir Bajramović

Bosna

1998

 

Kadeti

 

2

Nermin Zečić

Neretva

1996

 

Juniori:

 

1

Eldin Omerović

Bosna

 

 

Mlađi seniori:

 

1

Eldin Omerović

Bosna

 

Seniori:

 

1

Eldin Omerović

Željezničar

 

VETERANI

 

1

Muhamed Ramić

Bosna

Zbog značaja prve dvije nagrade (najuspješniji klub i najuspješniji trener, dat ćemo prikaz prva tri mjesta sa bodovnim Saldom

Najuspješniji klub

 

1

Bosna

17

2

Željezničar

11

3

Neretva

10

Najuspješniji trener (računaju se bodovi najuspješnijeg kluba sabrani sa bodovima za plasman, bodovni saldo i rekorde njihovih takmičara). Takmičari se računaju prema tome ko im je zvanični trener (Kemal Hošo dobija poene i na osnovu Amine Mašić i na osnovu Olivere Jurić, jer im je zvnični trener)

1

Namik Omerović -Bosna

17 + 1 + 1= 19

2

Kemal Hošo - Željezničar

11 + 1 +1+1+1=15

3

Almir Karkelja Neretva

10+1+1=12

Također ćemo napomenuti da je takmičarka koja je u najviše grupa proglašena najuspješnijom – Amina Mašić, od 2014-e godine članica kluba IsANEH – ZB. Vratila se u klub, čiji je član postala sa manje od godinu dana starosti.

Slična situacija je i sa prvakom BiH Hamzom Mašićem.

   

Maksimalan broj nagrada na izboru sportista godine 2013

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Petak, 24 Januar 2014 10:50 Autor Nedim Petak, 24 Januar 2014 10:12

Nakon što je na Izboru Sportiste godine u organizaciji Olimpijskog Komiteta, Muhamed Ramić dobio priznanje za rezultat u Veteranskom Sportu, a Olivera Jurić bila samo jedno mjesto od titule sportistkinje godine, na

PROGLAŠENJU SPORTISTE GODINE U ORGANIZACIJI SPORTSKOG SAVEZA BIH

69-om po redu, maksimalni uspjeh dizanja tegova. Osvojili smo najviše priznanja, plaketa i pehara:

Olivera Jurić je ponovila mjesto prve pratilje, a

Amina Mašić i Nermin Zečić su Sportske nade BIH. Samo 8 dječaka i djevojčica je ponijelo tu laskavu titulu i među njima dvoje dizača tegova.

Kemal Hošo i Nedim Mašić su dobili plaketu i diplomu za Razvoj BH Sporta.

Više možete saznati na:

http://www.klix.ba/sport/larisa-ceric-sportista-godine-bih/140123133

   

Kup prvaka i rekordera BIH 2014

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Utorak, 24 Decembar 2013 15:45 Autor Nedim Utorak, 24 Decembar 2013 14:36

Najvažnije takmičenje u toku jedne godine, Kup Prvaka i Rekordera, međusobni okršaj prvaka države i rekordera države u borbi za najuspješnijeg prvaka (superprvaka) po starosnim grupama i najuspješnijeg rekordera (superrekordera) također po starosnim grupama, je konačno, ove godine, pokazalo svoj puni sjaj.

Nije puni sjaj zbog učešća mnoštva klubova (jer mnoštva nije ni bilo), niti je puni sjaj zbog visokih novčanih primanja takmičara (jer nemaju nikakva primanja) već je puni sjaj zbog toga, što su, nakon niza godina i prvaci i rekorderi pokazali ono najbolje od sebe, prvaci bodovnim rezultatom, a rekorderi novim rekordima koji potvrđuju njihovo ime.

Što se tiče odnosa snaga klubova, Željezničar apsolutno uzima žensku konkurenciju.

Od ukupno 10 mogućih zlatnih medalja, Željezničar uzima svih 10 u ženskoj konkurenciji. Čak su i druga i treća mjesta Željina. Najbolje plasirana takmičarka drugog kluba (KDT Neretva) tek četvrta. Treba napomenuti da je Sumejja Hadžić, takmičarka KDT Bosna bila povrijeđena i nije nastupila, inače bi se i ona umješala u borbu za medalje (minimalno 1 srebrena, a možda i zlatna).

Muška konkurencija donosi pak 10 zlatnih medalja Bosni, tako da o ukupnom poretku odlučilo 5 srebrenih medalja Bosne, u odnosu na Željine tri srebrene medalje.

U osvajače medalja umješao se i Anto Ledić (KDT Neretva) koji uzima zlatnu medalju u starosnoj grupi 45 do 49 godina.

Nažalost, najbolje plasirani takmičar Sidra u seniorskoj konkurenciji plasira se tek na četvrto mjesto.

Zbog pogrešnog načina obračuna veterana (koji su „spakovani“ svi u jednu starosnu grupu) proslavljeni veteran, Muhamed Ramić je dobio svega jednu zlatnu medalju (kao rekorder je bio bolji od svih veterana počevši od 35 godina starosti pa sve do 76 godina, koliko ima naš proslavljeni šampion).

Nakon takmičenja je odlučeno da se za prvake veterane ipak dodjele medalje po strosnim grupama (kako je i pošteno) i ostajemo dužni jedno zlato Ramiću. To ništa ne mjenja u ekipnom plasmanu.

Kad spominjemo ekipni plasman na KUPU Bosna zauzima prvo mjesto ispred Željezničara, a na trećem mjestu se razbaškarila Neretva, ispred KDT Sidro.

Koliko je odnos snaga između Bosne i Željezničara bio izjednačen govori nam i slijedeća činjenica.

Najveći broj zlatnih medalja na KUPu je osvojila Amina Mašić (KDT Željezničar) (ukupno 7 zlatnih i dvije srebrene, što je čini najuspješnijim takmičarem Kupa, ispred Eldina Omerovića (KDT Bosna) sa 5 zlatnih (treba napomenuti da bi bilo i 6 zlatnih da ga njegov trener Namik Omerović namjerno nije uklonio iz konkurencije do 23 godine da bi omogućio i njegovom klupskom kolegi zlatnu medalju).

Ovome svakako moramo dodati i 9 rekorda Eldina Omerovića, od kojih je seniorski rekord u trzaju bio star skoro 14 godina. Bravo Eldine.

Amina Mašić je oborila nešto manje rekorda, ali ipak je po broju rekorda najbolja u ženskoj konkurenciji (u stvari jedina je i oborila rekorde od žena). Oborila je 6 rekorda.

Za ugođaj u vezi rekorda pobrinuo se i Almir Bajramović oborivši 4 rekorda, kao i Filip Kulaš oborivši 1 rekord.

Ne smijemo zaboraviti proslavljenog veterana Muhameda Ramića koji je također oborio 2 rekorda.

Nakon njih su plasirani Almir Bajramović – Bosna sa 2 zlatne, Elvira Razić – Željezničar sa 2 zlatne, a zatim niz takmičarki i takmičara sa po jednom zlatnom medaljom:

Olivera Jurić – Željezničar.

Benjamin Druškić – Bosna

Anto Ledić – Neretva.

Već smo spomenuli i Muhameda Ramića koji je nakon ispravke osvojio i drugu zlatnu medalju, tako da ima 2 zlatne medalje, kao i niz drugih i trećih mjesta.

E, sad navedena neobičnost. Kad bi Amina Mašić i Eldin Omerović bili van matičnih klubova i predstavljali samo sebe (kao klub), onda bi poredak klubova bio:

1. Amina Mašić – 7 zlatnih i 2 srebrene medalje

2. Eldin Omerović – 5 zlatnih medalja

3. mjesto – ostatak KDT Bosna – 5 zlatnih medalja

4. mjesto – ostatak KDT Željezničar – 3 zlatne medalje

5. mjesto –KDT Neretva komplet – 1 zlatna medalja

6. mjesto – KDT Sidro

 

Raspored pobjednika po starosnim grupama:

 

Prvaci (za titulu superprvaka), odnosno superprvaci:

 

Superkadetkinje:

Amina Mašić – KDT Željezničar

 

Kadetkinje:

Amina Mašić – KDT Željezničar

 

Juniorke:

Amina Mašić – KDT Željezničar

 

U 23:

Elvira Razić – KDT Željezničar

 

Seniorke:

Olivera Jurić – KDT Željezničar

 

Superkadeti:

Filip Kulaš – KDT Bosna

 

Kadeti:

Almir Bajramović – KDT Bosna

 

Juniori:

Eldin Omerović – KDT Bosna

 

U23:

Benjamin Druškić – KDT Bosna

 

Seniori:

Eldin Omerović – KDT Bosna

 

Veterani 45-49 godina:

Anto Ledić – KDT Neretva

 

Veterani 75-79 godina:

Muhamed Ramić – KDT Bosna

 

Raspored pobjednika rekordera po starosnim grupama: Superrekorderi:

 

Superkadetkinje:

Amina Mašić – KDT Željezničar

 

Kadetkinje:

Amina Mašić – KDT Željezničar

 

Juniorke:

Amina Mašić – KDT Željezničar

 

U 23:

Elvira Razić – KDT Željezničar

 

Seniorke:

Amina Mašić – KDT Željezničar

 

Superkadeti:

Filip Kulaš – KDT Bosna

 

Kadeti:

Almir Bajramović – KDT Bosna

 

Juniori:

Eldin Omerović – KDT Bosna

 

U23:

Eldin Omerović – KDT Bosna

 

Seniori:

Eldin Omerović – KDT Bosna

 

Veterani:

Muhamed Ramić – KDT Bosna

 

Najuspješnija takmičarka: Amina Mašić – Željezničar – 7 zlatnih medalja

Najuspješniji muški takmičar: Eldin Omerović – Bosna – 5 zlatnih medalja

Najuspješniji takmičar ukupno: Amina Mašić – Željezničar – 7 zlatnih medalja

 

Najviše bodova na današnjem takmičenju je napravio Eldin Omerović – Bosna – Iako još uvijek junior napravio je: 311,23 poena – najveći bodovni zbir zadnjih godina ukupno u svim starosnim grupama, odnosno najveći bodovni zbir u konkurenciji juniora od 1992-e godine, odnosno od modernog osnivanja našeg Saveza.

Kuriozitet na današnjem takmičenju je da je još jedan takmičar napravio preko 300 bodova – Benjamin Druškić – Bosna.

U ženskoj konkurenciji je najviše bodova napravila Olivera Jurić, Željezničar, petoplasirana u Europi - 190,51

 

Pošto je na ovom takmičenju bodovano i treće kolo ekipnog prvenstva Bosne i Hercegovine – I tu je najuspješnija Bosna, ali iako je „oderala“ Neretvu za skoro 300 bodova, to joj nije bilo dovoljno za prvo mjesto na kraju ekipnog Prvenstva BiH. Pobjednik ekipnog prvenstva BiH, nakon održana 3 kola, je KDT Neretva, ispred KDT Bosne i Željezničara.

 

Još jednom čestitke svima, Amini Mašić. Eldinu Omeroviću, klubovima Bosna i Željezničar, a najviše čestitiku Kemalu Hoši za uspješnu organizaciju ovog prestižnog takmičenja.


 

 

   

Stranica 35 od 43