Weightlifting Federation of Bosnia and Herzegovina

Otvoreno Prvenstvo SDTBIH

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Srijeda, 27 Mart 2013 13:20

U Sarajevu je 17.03. 2013. godine održano 1. Otvoreno Prvenstvo BiH!

Može se slobodno reći da je ovo bila jedina mogućnost za većinu naših sportista da nastupe na takmičenju, obzirom da će prvo slijedeće domaće takmičenje biti tek polovinom juna mjeseca (Državno seniorsko prvenstvo). U Sarajevu će, u međuvremenu biti održana dva velika takmičenja, ali međunarodna (na IWF kalendaru) Prvo je Internacionalni  Memorijal Andrija Maleč, koji će se održati 27. aprila 2013 godine, a zatim slijedi Alpe Adria Turnir, najstariji turnir u svijetu, koji će se održati 01. juna. Međutim, to su međunarodna takmičenja i na njima će nastupati samo reprezentacija BiH i to skraćena (jedan senior, jedan junior, jedan kadet i jedna žena). Znači od ukupno 10 starosno polnih grupa (ne računajući vetereane) nastupit će samo 4.

Također će biti još međunarodnih takmičenja van BiH, na kojima će nastupiti naši takmičari, ali to su takmičenja na koje ide još manja reprezentacija (po jedan ili 2 člana).

Zbog toga je ovaj turnir posebno vrijedan, jer je pružio priliku svakom takmičaru i takmičarki da nastupe.

Obzirom da nijedan klub nije htio da organizira dodatno takmičenje, Savez je na sebe preuzeo obavezu organiziranju uz pomoć KDT Bosna u tehničkom dijelu organizacije.

Dodatna vrijednost ovog prvenstva je ta što je, u stvari, jači od Državnog prvenstva, u stvari ovo prvenstvo je kao državno prvenstvo u svih 11 starosnih grupa (tu su i veterani).

Prvaci na ovom prvenstvu su, u stvari ponovljeni državni prvaci.

Dodatno je, na ovom takmičenju održano i 1. kolo ekipnog Prvenstva, tako da zasigurno neće biti komplikovanijeg takmiičenja za Organizaciju u ovoj godini.

Pobjednik turnira je ekipa KDT Željezničar, a pobjednik 1. kola ekipnog Prvenstva ekipa KDT Neretva.

Pojedinačno, najviše zlatnih medalja za osvojena prva mjesta u kategoriji su uzeli Amina Mašić (Željezničar) i Almir Bajramović (Bosna) koji su osvojili zlatne medalje u starosnim konkurencijama: superkadeti (do 15 godina), kadeti (do 17 godina), juniori (do 20 godina), mlađi seniori (do 23 godine) i seniori. Amina Mašić je nastupila u kategoriji do 53 kg, u kojoj je i oborila 8 rekorda (2 u trzaju, 3 u izbačaju i 3 u biatlonu), odnosno svaki pokušaj je ujedno bio i rekord. Almir Bajramović je oborio 5 rekorda. Kad spominjemo rekordere spomenut ćemo i Nermina Zečića koji je oborio 16 rekorda iako je postao prvak samo u jednoj starosnoj grupi (kadeti). Ne smijemo zaboraviti Muhameda Ramića koji je oborio 9 rekorda za veterane u konkurenciji 75-79 godina, kao i Sabinu Kulaglić koja je oborila 1 rekord. Sabina Kulaglić (Željezničar) je osvojila 4 zlatne medalje za prva mjesta u kategoriji do 58 kg u četiri starosne grupe kadeti (do 17 godina), juniori (do 20 godina), mlađi seniori (do 23 godine) i seniori. Sabina Kulaglić je također najuspješnija takmičarka u 3 starosne grupe kadeti (do 17 godina), juniori (do 20 godina) i mlađi seniori (do 23 godine). U seniorskoj konkurenciji je nabolja Olivera Jurić (koja je napravila i najviše Sinclair bodova tako da se određivala najbolja takmičarka po Sinclair bodovima to bi bila ona, a da se odrđivala najbolja takmičarka po broju zlatnih medalja u svojoj kategoriji to bi bila Amina Mašić, koja je bila i najuspješnija superkadetkinja. U muškoj konkurenciji naslov najboljeg po Sinclairu bi ponio Nermin Begić, a najuspješniji po broju zlatnih medalja bio bio Almir Bajramović. Zbog neujednačenog kriterija nisu se ni određivali najbolji takmičar i takmičarka. Dok su u ženskoj konkurenciji titule najuspješnijih takmičarki po starosnim grupama ponijele samo tri takmičarke, u muškoj konkurenciji je to raspoređeno na čak 5 takmičara. Uz već nabrojane Begića i Bajramovića, tu su i Nermin Zečić (Neretva) najuspješniji Kadet, Asmir Trešnjo (Neretva) najuspješniji Junior i Benjamin Druškić (Bosna) najuspješniji mlađi senior.

Svakako trebaju biti spomenuti i dvojica takmičara koji iako su nastupili pod nedovoljno saniranim povredama (Hamza Mašić i Eldin Omerović) ipak su uzeli zlatne medalje u svojim starosnim grupama, a Eldin Omerović čak u 3 starosne grupe.

Jedini osvajač više zlatnih medalja, koji nije iz Kantona Sarajevo, je Asmir Trešnjo (Neretva) koji je osvojio zlato u tri starosne skupine.

Osvajači zlatnih medalja po starosnim grupama:

Superkadeti:

do 53 kg Amina Mašić (Željezničar)

do 56 kg Almir Bajramović (Bosna)

Kadeti:

do 53 kg Amina Mašić (Željezničar)

do 58 kg Sabina Kulaglić (Željezničar)

do 50 kg Hamza Mašić (Željezničar)

do 56 kg Almir Bajramović (Bosna)

do 62 kg Nermin Zečić (Neretva)

do 69 kg Emin Klinić (Željezničar)

do 85 kg Benjamin Dacić (Željezničar)

Juniori:

do 53 kg Amina Mašić (Željezničar)

do 58 kg Sabina Kulaglić (Željezničar)

do 69 kg Lejla Miso (Željezničar)

do 56 kg Almir Bajramović (Bosna)

do 62 kg Kenan Delalić (Sidro)

do 69 kg Emin Klinić (Željezničar)

do 85 kg Eldin Omerović (Bosna)

do 94 kg Asmir Trešnjo (Neretva)

Mlađi seniori:

do 53 kg Amina Mašić (Željezničar)

do 58 kg Sabina Kulaglić (Željezničar)

do 69 kg Lejla Miso (Željezničar)

+ 75 kg Sumejja Hadžić (Bosna)

do 56 kg Almir Bajramović (Bosna)

do 62 kg Mevludin Tahirović (Željezničar)

do 69 kg Benjamin Druškić (Bosna)

do 77 kg Stefan Kulaš (Bosna)

do 85 kg Eldin Omerović (Bosna)

do 94 kg Asmir Trešnjo (Neretva)

+ 105 kg Ermin Jusufović (Bosna)

Seniori:

do 53 kg Amina Mašić (Željezničar)

do 58 kg Sabina Kulaglić (Željezničar)

do 69 kg Melina Žutić (Željezničar)

do 75 kg Olivera Jurić (Željezničar)

+ 75 kg Sumejja Hadžić (Bosna)

do 56 kg Almir Bajramović (Bosna)

do 62 kg Mevludin Tahirović (Željezničar)

do 69 kg Benjamin Druškić (Bosna)

do 77 kg Stefan Kulaš (Bosna)

do 85 kg Eldin Omerović (Bosna)

do 94 kg Asmir Trešnjo (Neretva)

do 105 kg Nermin Begić (Sidro)

+ 105 kg Ermin Jusufović (Bosna)

Veterani:

45-49 godina kat 94 kg: Anto Ledić (Neretva)

60-64 godina kat 85 kg: Ahmed Huseinović (Željezničar)

75-79 godina kat 94 kg: Muhamed Ramić (Bosna)

Prvenstvo je sudila sudijska trojka:

Slobodan Karajovanović, int sud 1. kat.

Vahid Isanović, int. sud 2. kat.

Azra Pervan, BH sud. 2. kat

pod budnim okom Žirija:

Ahmed Sadiković, int sud 1. kat. (predsjednik)

Nedim Mašić, int sud. 1. kat. (za prvu grupu je bio Elmir Mišić Bh sud 1. kat)

Daniel Maleč, BH sud 1. kat., koji je ujedno bio i timekeeper

Sekretar takmičenja: Elmir Mišić

 

 

 

 

 

 

 

 

Bosna i Hercegovina šesta na Mediteranu

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Utorak, 29 Januar 2013 10:53 Autor Nedim Ponedjeljak, 28 Januar 2013 11:35

Nemoguće je postalo moguće!

Iako smo očekivali plasman oko desetog mjesta, postigli smo uspjeh - šesto mjesto na Mediteranu.

U sportskoj porodici dizanja tegova od 22 države Mediteranske konfederacije, Bosna je zauzela šesto mjesto. Na ovogodišnjem, sedmom po redu Mediteranskom Kupu, rekordan broj država učesnica. Čak 12, prvi nastup BiH i odmah u gornjoj polovini.

Izjava selektora: Očekivali smo plasman oko desetg mjesta, obzirom da smo, radi uštede putnih troškova i nemanja adekvatne dizačice (Lizde je pod kaznom zbog nedoličnog ponašanja, a Jurić je na provjeri napravila pola boda manje od Lizde), krenuli nekompletni na put u Brindisi - Italija u sastavu:

Eldin Bećarević, Benjamin Druškić, Stefan Kulaš

pod mojim izborom i rukovodstvom, bili smo zadovoljni ako budemo među prvih deset, kaže selektor i trener reprezentacije Namik Omerović.

Sreća je bila da je na Skupštinu MWC krenuo naš generalni sekretar, koji je o svom trošku i trošku Mediteranske konfederacije, poveo kćerku kao demonstratora za naučni skup o dječijem dizanju tegova.

Organizator, oduševljen metodikom dizanja tegova navedene takmičarke (tehniku dizanja učila od svog prvog trenera Kemala Hoše) je zamolio Generalnog Sekretara SDTBIH da je ubaci u tim, jer će to biti i namlađa takmičarka koja je ikad nastupila na Mediteranskom Kupu. Ubačena je u tim i zahvaljujući tim dodatnim bodovima BiH se penje na šesto mjesto, pobjedivši čak i jednu Maltu.

Nakon izjave selektora donsimo nekoliko tehničkih podataka.

Najbolji rezultat u našoj reprezentaciji ostvario Eldin Bećarević, zatim Benjamin Druškić pa Stefan Kulaš. Na njihov ukupan rezultat je dodano 106 poena Amine Mašić i SDTBIH je pobjedio Maltu za svega 6 poena, a Sloveniju za tridesetak. Nažalost peto mjesti o Francuska su nam pobjegli preko 160 bodova, odnosno ne bi nam pomoglo ni da smo još jednog muškarca u ekipi imali da ih pobjedimo.

Amina je, onako usput, oborila i sva tri državna rekorda u kategoriji do 53 kg (u trzaju, izbačaju i biatlonu), a nekih pola sata je držala i rekorde Mediteranskih Kupova (seniorske)

Ovo takmičenje je zanimljivo još po nečemnu:

Naš Generalni Sekretar Nedim Mašić je od Europske Federacije dizanja tegova odlikovan ordenom zasluga sa poveljom za doprinos BiHi Europskom dizanju tegova u ovom kratkom periodu otkako je izabran.

Također, ovo je bilo prvo takmičenje u dizanju tegova na kojem su istovremeno nastupili Palestinci i Izraelićani.

Na takimičenju je publiku najviše oduševio tunižanin OUERTANI Marouan koji je zauzeo drugo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji, a ekipno je donio ekipi treće mjesto.

   

Mediteranski Kup

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Utorak, 22 Januar 2013 13:25 Autor Nedim Utorak, 22 Januar 2013 13:22

U četvrtak rano ujutro, na put prema Brindisiju (ITA) na Mediteranski Kup, pod palicom Selektora, prof Namika Omerovića, kreće reprezentacija u sastavu:

Eldin Bećarević - KDT Željezničar

Benjamin Druškić - KDT Bosna i

Stefan Kulaš - KDT Bosna

Kao team leader, sudija i delegat na Kongresu MWC putuje MSc Nedim Mašić

   

Najuspješniji u 2012 godini.

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Srijeda, 16 Januar 2013 15:21 Autor Nedim Srijeda, 16 Januar 2013 15:19

Na osnovu rezultata u 2012 godini proglašeni su najuspješniji. Prve grupe ukupno najuspješnijih je izabrala komisija na osnovu podataka i kriterija koje je dostavio generalni sekretar.

Najuspješniji klub: Željezničar (dupla kruna)

Najuspješniji trener: Kemal Hošo (Željezničar) (Najiskrenije čestitke)

Najuspješniji takmičar: Benjamin Druškić (Bosna)

Najuspješnija takmičarka: Almira Lizde (Neretva)

Najperspektivniji takmičar: Adis Karkelja (Neretva)

Najperspektivnija takmičarka: Sabina Kulaglić (Željezničar)

Sportska nada: Nermin Zečić (Neretva)

Sportska nada (ž): Amina Mašić (Željezničar)

Najdugovječniji sportista: Muhamed Ramić (Bosna)

Životno djelo: Kemal Hošo (Željezničar)

Osim nabrojanih plakete će također dobiti i najuspješniji po starosnim grupama (čisto po bodovima uz uvjet da su prvaci države):

Superkadetkinje:

 

1

Amina Mašić

Željezničar

1999

 

Kadetkinje:

 

1

Sabina Kulaglić

Željezničar

1996

 

Juniorke

 

1

Sabina Kulaglić

Željezničar

1996

 

Mlađe Seniorke

 

1

Sabina Kulaglić

Željezničar

1996

 

Seniorke

 

1

Almira Lizde

Neretva

1982

 

Superkadeti

 

1

Hamza Mašić

Željezničar

1997

 

Kadeti

 

2

Nermin Zečić

Neretva

1996

 

Juniori:

 

1

Benjamin Druškić

Bosna

 

Mlađi seniori:

 

1

Benjamin Druškić

Bosna

 

Seniori:

 

1

Eldin Bećarević

Željezničar

 

VETERANI

 

1

Nermin Begić

Sidro

   

Državno Prvenstvo 2012

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Srijeda, 16 Januar 2013 11:48

Državno prvenstvo Bosne i Hercegovine za seniore održano je u Sarajevu, 27.06.2012. godine.

Seniorski prvaci države su:

seniori

KATEGORIJA

IME I PREZIME

KLUB

1

56

Nermin Zečić

Neretva

2

62

Mevludin Tahirović

Željezničar

3

69

Benjamin Druškić

Bosna

4

77

Stefan Kulaš

Bosna

5

85

Eldin Bećarević

Željeznićar

6

94

Tarik Hadžić

Željezničar

7

105

Nermin Begić

Sidro

8

+105

Nedim Mašić

Željezničar

a u ženskoj konkurenciji:

seniorke

KATEGORIJA

IME I PREZIME

KLUB

1

53

Elvira Razić

Željezničar

2

58

Azra Pervan

Željezničar

3

63

Ljubica Nevjestić

Neretva

4

69

Dea Miletić

Bosna

5

75

Almira Lizde

Neretva

6

+75

Olivera Jurić

Željezničar

Rekorde su obarali:

Elvira Razić, Mevludin Tahirović i Eldin Bećarević, iz Željezničar, a kadetski rekord je oborio Nermin Zečić iz Neretve.

Najuspješniji takmičari: Eldin Bećarević i Olivera Jurić (Željezničar).

Najuspješniji klub: Željezničar

 

Zanimljivost. Iako je seniorsko prvenstvo, u konkurenciji muških nastupila su samo 3 prava seniora, čak 5 veterana, 5 juniora i 4 omladinca, odnosno seniora je bilo najmanje.

Osim trojice seniora koji su osvojili zlatne medalje, dvojica veterana su osvojili zlatne medalje, dvojica juniora i jedan kadet.

U ženskoj konkurenciji je bolja situacija, Od 10 takmičarki čak 8 su bile seniorke i po jedna juniorka i kadetkinja. Svih 7 zlatnih medalja su osvojile seniorke.

Da BIH bar po nečemu ide u korak sa IWF-om i EWF-om, dokazano je na ovom takmičenju. Naime, 2011 je IWF usvojio izmjene pravila o odjevanju takmičara (i takmičarki) na osnovu zahtjeva, da bi se omogućio ravnopravan nastup i vjernicama i vjernicima koji ne žele da izlažu zabranjene dijelove svoga tijela.

Svojevremeno je i u BiH bila takva inicijativa, ali koja nije prošla dalje.

U periodu 1994 - 1998 tadašnji višestruki seniorski prvak i reprezentativac BiH, a danas Generalni Sekretar SDTBIH, Nedim Mašić se dovijao na razne načine da malo zaobiđe ta pravila i to mu je većinom i uspjevalo.

Zbog tako rigoroznih tadašnjih pravila Nedim Mašić je prestao sa karijerom i 14 godina nije imao ni jedan zvanični nastup.

Sada je sa zadovoljstvom nastupio za KDT Željezničar, u novom, vjerskim obavezama prilagođenom kostimu i ponovo pobjedio na državnom prvenstvu BiH i to u superteškoj kategoriji.

Rezultat je zanemariv, ali je Mašić izašao samo po jedan pokušaj, čisto rekreativno i u svojoj 47-oj godini ponovo postao prvak države i to seniorski.


 

 

 

 

   

Stranica 35 od 35