Weightlifting Federation of Bosnia and Herzegovina

Državno Prvenstvo za mlađe uzrasne kategorije i veterane 2013

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Petak, 13 Decembar 2013 15:50

U Sarajevskoj Zetri je održano Prvenstvo BiH za mlađe uzrasne skupine i veterane. U dobroj atmosferi i u dobrim uvjetima je palo i nekoliko rekorda, od kojih su neki stari i više od 13 godina. Prvo ćemo nabrojati nove-stare prvake države (većina ih je potvrdila prošlogodišnje uspjehe). U slijedećim tabelama navedeni su prvaci poredani po starosnim grupama i kategorijama:

superkad
etkinje

KATEGORIJA

IME I PREZIME

KLUB

1

63

Amina Mašić

Željezničar

kadetkinje

KATEGORIJA

IME I PREZIME

KLUB

1

63

Amina Mašić

Željezničar

juniorke

KATEGORIJA

IME I PREZIME

KLUB

1

63

Amina Mašić

Željezničar

2

69

Lejla Miso

Željezničar

do 23 god

KATEGORIJA

IME I PREZIME

KLUB

1

63

Amina Mašić

Željezničar

2

69

Lejla Miso

Željezničar

3

58

Elvira Razić

Željezničar

4

75

Sumeja Hadžić

Bosna

superkad
eti

KATEGORIJA

IME I PREZIME

KLUB

1

56

Filip Kulaš

Bosna

2

62

Almir Bajramović

Bosna

kadeti

KATEGORIJA

IME I PREZ

ME

KLUB

1

50

Hamza Mašić

Željezničar

2

56

Filip Kulaš

Bosna

3

62

Almir Bajramović

Bosna

juniori

KATEGORIJA

IME I PREZIME

KLUB

1

56

Filip Kulaš

Bosna

2

62

Almir Bajramović

Bosna

3

69

Toni Rajić

Neretva

5

85

Eldin Omerović

Bosna

6

94

Janko Franjić

Bosna

do 23 god

KATEGORIJA

IME

I PREZIME

KLUB

1

56

Filip Kulaš

Bosna

2

62

Almir Bajramović

Bosna

3

69

Benjamin Druškić

Bosna

4

77

Stefan Kulaš

Bosna

5

85

Eldin Omerović

Bosna

6

94

Janko Franjić

Bosna

7

105

Ermin Jusufović

Bosna

veterani

KATEORIJA/
Starosna grupa

IME I PREZIME

KLUB

1

85/45do49god

Anto Ledić

Neretva

2

94/50-54god

Mario Franjić

Bosna

3

94/70do74god

Muhamed Ramić

Bosna

Najuspješniji takmičari po starosnim grupama su:

Najuspješnija superkadetkinja

Amina Mašić - Željezničar

Najuspješnija kadetkinja

Amina Mašić - Željezničar

Najuspješnija juniorka

Amina Mašić - Željezničar

Najuspješnija mlađa seniorka

Sumejja Hadžić - Bosna

Najuspješniji superkadet

Almir Bajramović - Bosna

Najuspješniji kadet

Almir Bajramović - Bosna

Najuspješniji junior

Eldin Omerović - Bosna

Najuspješniji mlađi senior

Eldin Omerović - Bosna

Najuspješniji veteran:

Mario Franjić -Bosna

Najviše zlatnih medalja:

Amina Mašić - Željezničar

Najuspješnija ekipa na prvenstvu:

Bosna

Takmičar koji je ostavio najbolji utisak na takmičenju (ujedno je osvojio i najviše bodova pa je proglašen za najboljeg takmičara) je Eldin Omerović – Bosna koji je postavio i 12 novih državnih rekorda.

Eldin Omerović je oborio 5 juniorskih državnih rekorda i 5 rekorda za mlađe seniore podigavši najprije 114 kg u trzaju, a zatim 135 pa 140 kg u izbačaju, što je dovelo i do 249 kg i 254 kg u biatlonu. Ono što je najviše oduševilo prisutne je činjenica da ovaj junior obara i 2 seniorska rekorda i to prvo podiže 4 kg više od dotadašnjeg rekorda u izbačaju (podiže 140 kg, a rekord je bio 136 kg), a zatim obara 13 godina star rekord u biatlonu, podigavši 254 kg i tu podigavši 4 kg više.

Osim Eldina još 2 takmičara Bosne su danas obarala rekorde. U konkurenciji superkadeta, Filip Kulaš je oborio 2 rekorda, a Almir Bajramović 6 rekorda.

U konkurenciji veterana opet 2 člana Bosne obaraju rekorde. Mario Franjić u konkurenciji 50-55 godina obara 7 rekorda, 3 u trzaju, 2 u izbačaju i 2 u biatlonu, a Muhamed Ramić u konkurenciji 75 plus godina obara također 7 rekorda, 1 u trzaju i po 3 u izbačaju i biatlonu.

 

Internacionalni turnir Vladan Mihajlović

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Utorak, 05 Novembar 2013 08:54

Šesto po redu izdanje, ovog već tradicionalnog, međunarodnog turnira održat će se 9.11. 2013.-e godine u Inđiji, blizu Beograda. Naša reprezentacija učestvuje već 6.-i put, odnosno dosad smo svake godine učestvovali.

Osim Bosne i Hercegovine i Srbije kao domaćina, koja će izvesti A i B tim, na turniru učestvuju: Azerbaijan, Israel, Slovakia, Slovenia, Turska, odnosno države koje imaju aktualne Svjetske ili Europske prvake (osim Slovenije).

Tim koji će predstavljati Bosnu i Hercegovinu je slijedeći:

Team leader, ujedno i sudija na turniru: MSc Nedim Masšić

Coach, ujedno is selektor i trener BiH: Namik Omerović

Muški takmičar: Benjamin Druškić (višestruki prvak BiH u različitim starosnim grupama)

Ženski takmičar: Olivera Jurić (višestruki prvak BiH i peta u Europi, četvrta na Mediteranu)

Ukoliko Olivera Jurić ne bude sanirala povredu, Selektor će odrediti zamjenu prema trenutnim rezultatima.

   

Svjetsko- Poljska Prvenstvo 2013 - Wroclav

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Ponedjeljak, 04 Novembar 2013 15:21 Autor Nedim Ponedjeljak, 04 Novembar 2013 13:02

I bi najvažniji događaj u dizanju tegova u jednoj godini. Svjetsko Prvenstvo.

Kao što je bilo i za očekivati u postolimpijskoj godini - dosta velikih imena nije učestvovalo, dosta Olimpijskih pobjednika i medaljista nije učestvovalo. Neki su dali priliku mlađim kolegama iz reprezentacije, neki se odmarali, sve u svemu manje-više očekivani rezultati.

Najinteresantnije se dešavolo u superteškim kategorijama.

Kod žena, fantastična Tatjana Kashirina se konačno "osvetila" Lolo Žou. Ruskinja je prethodne 2 godine gubila od kineskinje na 2 najznačajnija takmičenja: Svjetskom Prvenstvu i Olimpijskim igrama.

Konačno, nakon 3 godine je opet svjetski prvak. Tatjana Kaširina je "čak izgubila" svoju bolju disciplinu trzaj. I kada su je već svi vidjeli ponovo na drugoj ljestvici pobjedničkog postolja sa suzama u očima, napravila je svjetski rekord u izbačaju podigavši fantastičnih 190 kg, odnosno 8 kg više od protivnice i opet je imala suze u očima, ali na pobjedničkom postolju, ovaj put radosnice.

Kod muških slična situacija, Tatjanin sunarodnjak Ruslan Alibegov je konačno dočekao svojih 5 minuta i prvi put u životu je osvojio svjetsko prvenstvo. Niz ranijih godina uporno gubi od Iranaca (raznih) da bi na kraju, trećeplasirani sa Olimpijade 2012 (pozicioniran iza 2 Iranca) dočekao da ne nastupi ni jedan od Iranskih Olimpijaca. Nastupio je mladi Bahador (21 godina) koji je, rezultatski, tek peti Iranac u superteškoj u zadnjih par godina.

Mladi Bahador, je obezbjeđujući srebro u trzaju napravio rezultat od "svega" 203 kg sa sva 3 uspješna pokušaja, dok je Ruslan Alibegov trznuo 209 kg sa također 3 uspješna pokušaja. U izbačaju drama. Bahador izbacuje u drugom pokušaju 255 kg i time osvaja zlato u izbačaju, dok Alibegov tek u trećem pokušaju izbacuje tu težinu i osvaja drugo mjesto. Za zlato u biatlonu Bahadoru je potrebno 261 kg. Nabacuje tu težinu, izbacuje, ali nije uspio poravnati noge.

Nakon ove kategorije ostaje nam zadovoljstvo, jer je borba bila zaista impresivna, kao i rezultati.

   

Ipak peti u Europi

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim četvrtak, 03 Oktobar 2013 07:42

Nakon što je u uzorku za antidoping kontrolu ukrajinke Svitlane Cherniavske pronađena nedozvoljena supstanca i nakon što je to potvrđeno i B uzorkom i saslušanjem možemo objaviti da je i zvanično Olivera Jurić petoplasirana na Europskom Prvenstvu.

Ovim događajem smo dodatno potvrdili dvije stvari:

  1. Dizanje tegova u Bosni i Hercegovini (iako uz najniža ulaganja) je trećeplasirani Olimpisjki sport svih vremena računajući po pojedinačnim rezultatima. Bolje rezultate imaju jedino Judo i atletika.
  2. Pokazuje naš ispravan put bježanju iz ralja dopinga, jer je to dodatni dokaz da naša takmičarka nije bila dopingovana (bila je na kontroli na tom istom Europskom Prvenstvu) i dokaz da se isplati biti pošten pa se ne dopingovati.

 

   

Europska prvenstva za mlađe uzrasne konkurencije

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Utorak, 01 Oktobar 2013 13:58 Autor Nedim Utorak, 01 Oktobar 2013 08:04

Dajte nam sredstva, bit će i medalja

 

Dvije, nama po mnogo čemu bliske države, bivše članice bivšeg Sovjetskog Saveza, Litvanija i Estonija su bile domaćini Europskog prvenstva do 15 i do 17 godina (Litvanija) i juniorskog (20 god) i do 23 god (Estonija).

Te države, koje su se prije dvadeset i koju godinu disolucirale od Sovjetskog Saveza (mirnim putem za razliku od nas) su uspjele toliko napredovati, kako u biznisu, tako i u sportu u ovih dvadesetak godina, da su već sada na nivou ostalih baltičkih država.

Ne mogu garantovati da smo mogli doći do medalja (mada postoje indicije da smo mogli osvojiti medalju u konkurenciji djevojčica do 15 godina), ali smo mogli dodatno popraviti dosad najbolje plasmane na Europskim Prvenstvima.

I dok je naš Savez svojim zalaganjem uspio obezbjediti odlazak na seniorsko europosko prvenstvo (ipak je Albanija relativno blizu) za ova prvenstva smo uspjeli obezbjediti smještaj i kotizacije, ali sredstva za put nismo uspjeli. Jedan od razloga je i taj što su te države podaleko (pa nije baš pogodno putovati automobilom, a tada treba i minimalno jedno noćenje u jednom smjeru), dok su avionske karte preskupe za te destinacije (preko 800 Eura po osobi). Drugi razlog je i taj što nisu pronađena ni sredstva za pripreme tako da bi se, faktički, išlo turistički.

Karakteristika ovih prvenstava je povratak Turske na Europsku scenu (nakon doping afere je bilo malo problema), kao i dalji uspon Azebejrdžana. Zanimljivo je da su Turska i Azejberdžan zajedno osvojili preko pola značajnih medalja na ovim prvenstvima.

Rezultate sa ovih prvenstava možete pogledati na:

Klaippedia - Litvanija Prvenstvo Europe do 15 i do 17 godina.

Tallinn - Estonija - Prvenstvo Europe do 20 i do 23 godine


 

   

Stranica 36 od 43