Weightlifting Federation of Bosnia and Herzegovina

Olivera Jurić u Mersinu

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Ponedjeljak, 24 Juni 2013 08:22 Autor Nedim Ponedjeljak, 24 Juni 2013 07:50

Konačno medalje za BiH na Mediteranskim Igrama?

Iako su se mnogi svojski trudili da bude suprotno, ipak imamo predstavnicu i može se reći, gotovo sigurne medalje na Mediteranskim Igrama.

Naime, zbog raznih kočničara, kao da je bilo planirano da Bosna i Hercegovina uzme što manje medalja na Mediteranskim Igrama. Konačno se ove godine i u dizanju tegova situacija nasmješila i naše dvije takmičarke su imale sasvim realne izglede za medalje.

Prva prepreka još početkom godine. Nakon što su naše obje takmičarke "prošle" sve sportske "ček" dočekala ih je neugodna odluka Olimpijskog Komiteta, da ako žele da odu na Mediteranske Igre, trebaju same one finansirati svoj put (ili Savezi ili klubovi). Nije krivnja ni do Olimpijskog Komiteta, jer kako na rekoše u direktnom razgovoru - Olimpijski Komitet nije dobio sredstva od Države.

I tako mic po mic nađoše se sredstva (većinu same takmičarke).

Ali se ne nađoše sredstva za trenera i za sudiju (i oni su trebali biti samofinansirajući). Selektor donese odluku da jedna drugoj budu trener u potrebnim momentima - teško, ali ne i nemoguće.

U jeku priprema za MI, nakon što su takmičarke već razmaknule mnoštvo medalja sa svojih ormara i napravile mjesta za Mediteranske medalje - novi šamar.

Almira Lizde "zarađuje povredu" i to onu koja se dugo sanira.

Ostade sama Olivera da se bori sa težinama. sa treningom po vrućini, sa besparicom i to sve bez trenera (nema sad ni kolegice da je prigleda).

U međuvremenu je SDTBIH uspio svojim vezama da obezbjedi preko Internacinalne Organizacije Dizanja Tegova (IWF) da obezbjedi da naš sudija Ahmed Sadiković sudi na tom takmičenju i to da i put i boravak bude u potpunosti besplatan za nas.

Bar će imati neko da prigleda malo Oliveru.

Također nakon što su kolege dizači iz Srbije čuli da dolazi sama takmičarka ponudili su svoju pomoć (nezabilježeno u ostalim sportovima) i oni će preuzeti ulogu trenera. Hvala im, to nije prvi put da priskaču u pomoć.

Finale svega: Nakon tih niza sekiracija Olivera je konačno u Mersinu, vrijedno se priprema za takmičenje. Nadamo se najboljem. Iako smo plnirali dvije sigurne medalje (bar jednu srebrenu), Organizator se poigrao i prebacio nam Oliveru u težu kategoriju (da ta kategorija ne bi bila ukinuta sa programa) i sad se i dalje nadamo - bar bronzanim medaljama.

Ne sumnjamo u sigurnost Oliver - siguran je takmičar, a molimo se za samo malo sreće i medalje su tu.

Sretno Olivera.

Olivera nastupa 25.06. u 18:00 sati, (po našem vremenu u 17:00 sati)

 

Državno Prvenstvo Seniori

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Ponedjeljak, 17 Juni 2013 14:31

Kao što smo napisali u prethodnom članku, u Konjicu je, u nedjelju 16.06.2013. održano Seniorsko Državno Prvenstvo.

Organizatoru idu sve pohvale jer je ovogodišnje seniorsko prvenstvo izuzetno dobro organizovano.

Dodatnu signifikaciju ovom takmičenju je dalo učešće Anti-doping agencije BiH koji su na ovom takmičenju uzeli čak 15 uzoraka (svih 13 prvaka države i 2 nasumična uzorka) što nas i na ovom polju čini vodećim sportom u BiH.

Pri dosta toplom danu su okršaj imali najbolji pojedinci i klubovi iz BiH i relativno podjednako razdjelili medalje.

U ženskoj konkurenciji uvjerljivo najbolji KDT Željezničar, pa kako i neće biti najbolji kada uz svog jedinog muškog takmičara, višestrukog BH rekordera i prvaka Hamzu Mašića (koji nije mogao nastupiti na ovom prvenstvu zbog bolesti, ima samo još ženski dio ekipe. (Dobro ima i veoma uspješne veterane - muške, od kojih je jedan, Hamzin trener i babo, prošle godine ponovo bio seniorski prvak Bosne i Hercegovine (nakon 14 godina neaktivnosti - ali je to bilo više radi promocije novih IWF takmičarskih kostima koji omogućavaju i muslimanima (i drugim vjerski orjenitiranim osobama - posebno ženama) da se takmiče.

Znači, u ženskoj konkurenciji zlatne medalje i novi prvaci BiH (novi - stari) su:

53 kg - Dajana Dangubić (Neretva)

58 kg - Elvira Razič (Željezničar)

69 kg - Melina Žutić (Željezničar)

75 kg - Anela Hožbo (Željezničar)

75 kg + - Olivera Jurić (Željezničar)

Željezničar je imao i jedno drugo mjesto, ali samo zato što su dvije takmičarke Željezničara pokušavale uzeti zlato u istoj kategoriji i usput oboriti rekorde. Jednoj je uspjelo, Elviri Razić (Željezničar) koja je oborila 5 državnih rekorda, dok se drugim mjestom morala zadovoljiti Sabina Kulaglić (Željezničar).

Dužni smo napomenuti i da nije nastupila najtrofejnija dizačica Željezničara Amina Mašić, koja je u ovoj godini uz zapažene rezuiltate i plasmane na međunarodnim takmičenjima za reprezentaciju BiH, još i oborila niz rekorda u dvije kategorije i to u više starosnih grupa (dijete od 13 godina je oborilo i seiniorske rekorde). Da je ona nastupila Željezničar bi imao još jednu zlatnu medalju i bio najuspješniji klub ukupno na takmičenju.

I najbolja takmičarka na današnjem prvenstvu je članica Željezničara Olivera Jurić

U muškoj konkurenciji dominacija i to uvjerljivaKDT Bosna. Uz 4 zlatne i niz srebrenih medalja, Bosna je i ukupno najuspješniji klub prvenstva, jer osim najuspješnijeg takmičara na prvenstvu imaju i ukupno najveći broj medalja.

prvaci po kategorijama:

56 kg: Almir Bajramović (Bosna)

62 kg: Nermin Zečić (Neretva)

69 kg: Benjamin Druškić (Bosna)

77 kg Stefan Kulaš (Bosna)

85 kg Eldin Omerović (Bosna)

94 kg Asmir Trešnjo (Neretva)

105 kg Nermin BEgić (Sidro) i

105+ kg Nihad Ramić (Kreševo)

Najuspješniji takmičar: Benjamin Druškić Bosna

Treba napomenuti i dobar uspjeh KDT Neretve koja je uz osvojena 3 zlata i 2 rekorda Nermina Zečića, bila najbolja ekipa drugog kola lige.

Također nije zanemariv ni uspjeh KDT Sidro, jer su sa samo dva takmičara osvojili jedno zlato i jedno srebro, dok je ekipa Kreševa veoma uspješan povratnik u takmičenja. Osim prvaka države u superteškoj kategoriji, Vlatko Buzuk, trener i takmičar je oborio 4 rekorda za veterane.

Čestitke svim osvajačima medalja, svim klubovima, a i rukovodstvu takmičenja

   

BiH konačno na pobjedničkom postolju

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Utorak, 04 Juni 2013 10:48 Autor Nedim Ponedjeljak, 03 Juni 2013 13:57

Ova godina je krenula veoma dobro (šesto mjesto na Mediteranskom Kupu kao najbolji rezultat do tada), zatim šesto mjesto na Europskom Prvenstvu, pa bronzana medalja na Rumijevim dječijim igrama, pojedinačna zlatna medalja na Andrija Maleč turniru, da bi se na početku juna naša ekipa konačno popela na vrh pobjedničkog postolja. Zlatna medalja za ekipu BiH, zlatna medalja za Oliveru Jurić i zlatna medalja za Nermina Zečića.

Ne smijemo tu zaboraviti ni bronzanu medalju Asmira Trešnje, kao ni veoma dobar bodovni saldo Stefana Kulaša.

Ekipni uspjeh djele svi članovi ekipe podjednako, jer da je bilo ko od njih podbacio, ne bi ni bilo prvog mjesta ekipno.

Na početku takmičenja Olivera Jurić deklasira svoje protivnice i sa 6 uspješnih pokušaja pravi najbolje bodove u ženskoj konkurenciju u BiH ikada dosad. Nermin Zečić nakon tri uspješna pokušaja u trzaju, u izbačaju podiže u jednom pokušaju zavidnih 103 kg i postavlja 8 rekorda BiH u različitim starosnim skupinama i također deklasira protivnike.

Asmir Trešnjo u jakoj grupi juniori, obara 6 BH rekorda, podiže svoje najbolje rezultate sa 5 uspješnih pokušaja i osim plasmana na treće mjesto osvaja pozamašan broj bodova za ekipu (najveći zbroj bodova ove godine). Naš senior Stefan Kulaš (iako tek zakoračio u konkurenciju seniora) uz lični rekord pravi i pozamašan broj bodova što je u konačnici bilo dovoljno da za 11 poena pobjedimo Hrvatsku koja je je uzela preostale dvije zlatne medlja: juniori i seniori.

Iako se publici činilo da Hrvatska ima pokušaj za prvo mjesto (Silvio Bjelić 2 pokušaja na 191 kg u izbačaju, ipak se to publici samo činilo jer je to težina veća od aktualnog hrvatskog rekorda.

Sve u svemu Hrvatska je bila dostojan protivnik našoj reprezentaciji.

I sa organizacinog nivoa takmičenje je uspješno izvedeno, iako su brojni sponzori otkazali u zadnji momenat, tako da je takmičenje obavljeno sa samo jednim sponzorom. Opet su tu, po običaju, "uletili" Generalni Sekretar, Selektor i ljekar Reprezentacije i svojim sredstvima "pogurali" takmičenje, a Predsjednik Organizacionog Odbora Kemal Hošo, je uspio uz pomoć članova Organizacionog Odbora Namika Omerovića i Nedima Mašića, u zadnji momenat smanjiti finansijsku kontrukciju takmičenja za skoro 50%.

Na kraju je i organizacija takmičenja proglašena najboljom u zadnjem desetljeću, a i dalje.

Takmičari i rukovodstvo se nije moralo patiti i ići do hotela na obroke, niti jesti suhu hranu, obroci su im dostavljeni na Zetru, topli, ukusni i originalni bosanski. I banket je također bio baziran na pravim bosanskim orijentalnim jelima i to u srcu Baščaršije, i po prvi put nakon niza godina, pravi sportski banket, bez kapi alkohola.

Mi ćemo dugo pamtiti ovaj 49-i po redu Alpe Adria Turnir, a pamtit će ga i naši gosti i to po dobrome.

   

Alpe adria u svom 49-om izdanju

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Srijeda, 29 Maj 2013 13:04 Autor Nedim Srijeda, 29 Maj 2013 12:16

Najstariji turnir u Dizanju Tegova, a mislim i uopće u sportu u ovim krajevima, će biti održan u Zetri, u subotu 01.06.2013.-e godine sa početkom u 12 sati. Bosna i Hercegovina je ove godine imala čast organiziranja ovog turnira, ali je sama organizacija visila o komcu. Srećom je organizacioni odbor u svom užem sastavu, vidjevši da su donatori u većini zakazali, "preokrenuo" troškovnik i turnir će ipak biti održan, a da se ne izgubi na kvalitetu.

Hotel je ostao isti - hotel sa tradicijom, hotel Park u Vogošći. Obzirom na značaj takmičenja sala je ipak promjenjena i takmičenje će biti održano u sali koja je namjenjena za te potrebe, dvorani Zetra. Također, ove godine će svečana večera biti izmještena u srce Baščaršije, umjesto u neku zabit, kako je to dosad bilo uobičajeno.

Pet ekipa je potvrdilo svoje učešće, tako daće uz naš nacionalni tim, nastupiti ukupno 6 timova.

U izuzetno jakoj konkurenciji očekujemo bar jednu zlatnu medalju, kao i ekipni trofej.

Pozivamo publiku da dođu i daju doprinos ovom turniru sportskim navijanjem.

Učesnici:

Bosna i Hercegovina

Austrija

Hrvatska

Slovenija

Friuli Venezzia Giulia (Italija)

Veneto (Italija)

 

Sastav naše reprezentacije:

Kadet-Nermin Zečić (KDT Neretva)

Junior-Asmir Trešnjo (KDT Neretva)

Senior- Stefan Kulaš (KDT Bosna)

Žena-Olivera Jurić (KDT Željezničar)

Trener i Selektor reprezentacije: Namik Omerović i

Ljekar reprezentacije: dr. Rusmir Hadžihusejnović

Ukoliko se suglasi Predsjednik Alpe Adrie Marcelo Zoratti nastupit će i rezerva Almira Lizde, kao i egzibiciono šestogodišnja curica Nur Imamović.

 

   

Naše 2 takmičarke na MI

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Petak, 24 Maj 2013 07:23


Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da će obje naše takmičarke biti pozvane da nastupe u Mersinu na MI. Naime, jutros sam dobio mail od Dr Maurizia LoBuona, predsjednika Mediteranske Konfederacije Dizanja tegova da je ukinuta samo kategorija preko 105 kg muški jer je prijavljeno samo 5 muških umjesto 8.

Znači nase nastupaju: Almira 69 kg, Olivera 75 kg.

Sretno Almira, Sretno Olivera.

Ako Bog da da bude sve po predviđanjima, mogli bismo se vratiti sa 2-4 medalje iz Mersina.

   

Stranica 39 od 44