Weightlifting Federation of Bosnia and Herzegovina

Uspjeh i nesupjeh Turnira Andrija Maleč

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano četvrtak, 25 April 2013 13:20 Autor Nedim četvrtak, 25 April 2013 08:20

Uspjeh ovogodišnjeg Turnira Andrija Maleč je u tome što je ovo, po sastavu ekipa koje dolaze, najjači turnir ikada. Dolaze reprezentacije Turske, Albanije i Srbije, i to Turska i Srbija sa po 2 tima. Znači Turci i Albanci koji u svom sastavu imaju Olimpijske, Svjetske i Europske Prvake dolaze na ovaj Turnir. Također dolazi specijalni gosti iz IWF Atilla Adamfi, Direktor za sva takmičenja IWF-a.

Sve ovo se postiglo zahvaljujući angažmanu čelnika SDTBIH, a posebno Generalnog Sekretara Nedima Mašića, kao i činjenici da je SDTBIH, u periodu od zadnjih 18 mjeseci krenuo izrazito uzlaznom putanjom i stekao ugled, kako u Europskoj, tako i u Svjetskoj Federaciji, prije svega angažmanom Generalnog Sekretara, kao i Selektora i Trenera Reprezentacije Namika Omerovića.

Tome svjedoči činjenica da je početkom godine Nedim Mašić odlikovan od strane Europske Federacije Ordenom zasluga za razvoj Dizanja Tegova, a od strane Svjetske Federacije je BiH proglašena državom sa najbržim rastom u sportu.

Ono što je neuspjeh turnira, jeste činjenica da nećemo nastupiti sa najjačim sastavom u BiH, odnosno nastupit ćemo čak sa takmičarem manje.

Naime, po Odluci Selektora i za ovo takmičenje koje je na kjalendaru IWF-a, je bilo potrebno da treneri i klubovi "stanu" iza svojih reprezentativaca i potpišu suodgovornost ukoliko se neko nađe dopingovan ili bude sličnih problema.

Svi treneri reprezentativaca (Kemal Hošo za Oliveru Jurić, Nermin Begić za Muhameda Kovačića i Nermina Begića) su potpisali Reprezentativni Ugovor i stali iza svojih takmičara, osim Almira Karkelje, trenera našeg najuspješnijeg juniora Asmira Trešnje i najuspješnijeg kadeta Nermina Zečića koji je odbio potpisati Ugovore.

Odluka Selektora je da se navedeni takmičari (iako najbolji) izostave iz sastava reprezentacije, jer ako njihov trener ne želi potpisati za njih znači da sumnja da su dopingovani, a nama još jedan doping slučaj ne treba. (prema riječima Selektora poslanim svim članovima Upravnog Odbora i svim klubovima)

Novi sastav reprezentacije je:

Žena: Olivera Jurić - KDT Željezničar - Sarajevo

Kadet: Muhamed Kovačić - KDT Sidro - Jablanica i

Senior: Nermin Begić - KDT Sidro - Jablanica

Reprezentacija nastupa bez juniora, jer nemamo nijednog drugog dovoljno kvalitetnog juniora za nastup u reprezentaciji na ovakvom takmičenju

Kako kaže Selektor: "Podvlačimo činjenicu da je jedina osoba koja je odgovorna za nenastup dvojice kvalitetnih takmičara njihov trener Almir Karkelja".

Činjenica je da, iako smo trebali ekipno uzeti medalju, sada to neće biti slučaj.

Šteta, kako za reprezentaciju BiH, tako i za te mlade ljude, kojima je oduzeto pravo da postanu reprezentativci i da, samim tim, steknu i prava koja im po tom osnovu pripadaju. Obavješteni smo da njihova općina finansijski podupire mlade reprezentativce, a oni to nažalost sada neće postati.

Apelujemo na njihovog klupskog trenera da stane ispred svojih takmičara i omogući im da postanu reprezentativci.

U nekim medijima se pojavila dezinformacija da je SDTBIH samoincijativno i bez potrebe ukinuo pravo nastupa ovoj dvojici takmičara, a SDTBIH je nazvan Savezom Slobodnog Sarajeva. Ovim demantujemo takve dezinformacije, a obzirom da je u sastavu reprezentacije, nakon navedenih izmjena, od ukupno 3 člana, 2 člana su iz Jablanice (pored Konjica), a i treći član potiče iz Konjica, ne vidimo po čemu je to SSSS kada je samo jedan član pripadnik sarajevskog kluba (ali porijeklom iz Konjica)

 

 

Uspjeh BiH na International Rumi Games Konya 2013

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Ponedjeljak, 22 April 2013 21:54 Autor Nedim Ponedjeljak, 22 April 2013 21:33

Još jedan veliki uspjeh Bosne i Hercegovine u nizu uspjeha.

Iako, nekompletna reprezentacija Bosne i Hercegovine se plasirala na odlično 6. mjesto u ukupnom plasmanu na 3rd Rumi Games - Konya. Također naši takmičari su nas prikazali u dobrom (odličnom svjetlu). Osvojiti bronzane medalje nije lahko, a posebno u konkurenciji 36 takmičara iz raznih zemalja svijeta.

Amina Mašić je imala posebno tešku konkurenciju i u osvajanju bronzane medalje i trećeg mjesta je među ostalima pobjedila i Turkinju (koliko je to teško može se saznati iz činjenice da su Turkinje zauzele oba prvam mjesta u ženskoj konkurenciji), zatim izuzetno dobro vođenu talijanku, a ostale (poput Čehinja, Slovakinja...) da i ne spominjem. Četiri uspješna pokušaja u nizu također govore o sigurnosti takmičarke, na takmičenju vođene Selektorom Namikom Omerovićem i ličnim trenerom Nedimom Mašićem, koji je na ovom takmičenju ujedno bio i direktor reprezentacije, a kao posebnu čast Organizator ga je zamolio da dodjeli medalje za jednu mušku i jednu žensku kategoriju.

Reprezentativcima BiH, kao i rukovodstvu Konya će ostati u dobrom sjećanju.

   

Internacionalni Turnir Andria Maleč - update

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Petak, 19 April 2013 08:54 Autor Nedim Petak, 19 April 2013 08:46

Odziv na Međunarodni turnir Andrija Maleč je više nego dobar i mnogo bolji od očekivanog.

Više detalja na odgovarajućem linku:

http://www.sdtbih.isaneh.com/index.php?option=com_content&view=article&id=12&Itemid=7

 

   

Rumi Games - Konya

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Petak, 19 April 2013 08:18

Reprezentativni tim Bosne i Hercegovine u sastavu:

Amina Mašić - takmičarka i

Almir Bajramović -takmičar

Namik Omerović - Trener i Selektor

Nedim Mašić - Predstavnik SDTBIH i rukovodioc tima

stigli su jučer u Konyu na Rumi Games. Ovo je treći put zaredom da se održavaju Rumi Games i tendencija je da će se nastaviti. Organizirane su povodom dva bitna praznika u Turskoj koji padaju u isto vrijeme, a to su Dani Džemaluddina Rumija poznatog Islamskog Mislioca i Dan djeteta (koji es posebno obilježava u Turskoj).

Takmičenja se obavljaju u 7 sportova (Dizanje tegova je sport btoj 1) u konnkurenciji do 15 godina.

Ovo je tip takmičenja gdje organizator plaća sve troškove pa čak i avionske karte.

Obzirom da smo posebno počašćeni i pozvani dan ranije imamo dovoljno vremena za upoznavanje duhovnog grada Konye

   

Najvećii uspjeh BH Dizanja Tegova - posljednji dan takmičenja

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Nedjelja, 14 April 2013 22:58

Naša takmičarka Olivera Jurić je zauzel 6. mjesto na Europskom Prvenstvu u Tirani. Iako nas je malo nasekirala u prva dva pokušaja (i mene bi bilo strah dizati pred sto hiljada TV gledaoca), ali je u trećem pokušaju trzaja popravila situaciju i trnuvši 82 kg i izbacivši 105 kg, ostvarila solidno 6. mjesto (nije zadnja, jer ih je bilo više od 6. Ostatak je dizao u B grupi).

Čestitke Oliveri, čestitke Selektoru Namiku Omeroviću, čestitke Generalnom Sekretaru na dobrom izboru grupe, čestitke pomoćnim trenerima Mirsadu Landži I Hamzi Mašiću.

Što se tiče ostalih događaja:

U kategoriji 75+  (u kojoj je Olivera bila šesta, prvo mjesto je ubjedljivo zauzela Ukrajinka Svitlana Černišavinska ispred Sabine Baginske iz Poljske i druge ukrajinke Djane Kozienko. Isti plasman je i u izbačaju, dok su u trzaju Djana i Sabina zamjenile mjesta.

Kategorija 105+, koju je sudio naš sudija Nedim Mašić (koji je i ove godine od strane stručnog Žirija dobio naziv najboljeg i najpreciznijeg sudije), na mjestu Centralnog sudije je opet donijela poslasticu.

Iako je u trzaju pobjedio Ukrajinac Artem Udachin, ispred rusa Ruslana Alibegova i gruzijca Iraklija Turmanidzea, u izbačaju i biatlonu drugačija situacija. U izbačaju ubjedljiva pobjeda, a u biatlonu pobjeda na tjelesnu težinu Ruslana Alibegova isped Artema Udachina i fantastičnog Čeha Jurya Orsaga.

Naše gore list koji nastupa za Njemačku Almir Velagić je osvoji sjajno 4. mjesto u izbačaju i 5. u biatlonu.

Zanimljivo da je jedino crveno svjetlo u drugom pokušaju izbačaja dobio od našeg sudije Nedima Mašića, ali prema riječima Predsjednika Žirija sasvim zasluženo.

Dokaz da je i njegovim trenerima bilo jasno da je drugi pokušaj imao blagi dotisak, je treći pokušaj Velagića na 9 kg većoj težini (229 kg) koji je potpuno ispravno izbacio (školski), jer je očito upozoren od strane trenera.

Još jednom čestitke Oliveri, a čestitke i Almiru na fantastičnom plasmanu.

   

Stranica 39 od 43