Weightlifting Federation of Bosnia and Herzegovina

Naša takmičarka na Europskom Prvenstvu

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim četvrtak, 11 April 2013 21:26

U petak ujutro (trenutno sutra ujutro) na put kreće ostatak našeg reprezentativnog tima (prvi dio je zbog obaveza na ovom europskom prvenstvu stigao još u prošlu subotu) u sastavu Olivera Jurić, takmičarka i Namik Omerović Trener i Selektor Reprezentacije BiH (jedini trener i selektor reprezentacije BiH).

Na put kreću automobilom (isto kao i prvi dio tima u subotu).

Sredstva za boravak i hranu naših takmičara, kao i za kotizacije u iznosu (3 dana, 2 osobe po 130 Eura po danu po osobi za jednokrevetnu sobu = 780 Eura; 2 kotizacije i akreditacije po 150 Eura = 300 Eura i dodatak za antidoping test 2 puta po 100 dolara) (Ukupno 1080 Eura i 200 dolara) je obezbjedio Nedim Mašić, Generalni Sekretar SDTBIH svojim ličnim "zalaganjem" (pretvoreno u naše pare oko 2500 KM). Za boravak i takmičenje u Albaniji više nije potrebno potrošiti ni pfeninga. Logično da Generalni Sekretar nije obezbjedio još i dnevnice, jer bi to bilo previše, a nije ni zakonski osim za preduzeća.

Također, ostatak troškova, odnosno sredstva za put (gorivo) su obezbjedili: Selektor Namik Omerović za drugio dio ekipe i Nedim Mašić za prvi dio ekipe.

Da bi na vrijeme mogao prisustvovati Verifikaciji Finalnih rezultata, kao i Generalnom Kongresu EWF, Nedim Mašić je pristao da bude sudija i na ovom takmičenju (to se ništa ne plaća, jedino je smještaj i hrana obezbjeđeni).

Ovi detalji su objavljeni zbog netačnih navoda u nekim medijima.

Znači rukovodstvo SDTBIH se pobrinulo i za ovo takmičenje, pa makar iz svog džepa davali pare.

Također, SDTBIH se javno ograđuje od potrebe da takmičar koji nastupa bude i vozač, jer to nije ni potrebno, a nekamoli neophodno.

Što se tiče plasmana na ovom Europskom Prvenstvu, našoj takmičarki želimo što bolji plasman i rezultat, a očekujemo minimalno šesto mjesto u kategoriji (to se postiglo mudrim izborom kategorije od strane stručnog dijela rukovodstva SDTBIH, jer takmičarka sa istim rezultatom u manjoj kategoriji zauzima tek jedanaesto mjesto i nastupa u B grupi).

Naprijed Olivera.

 

Dan bez iznenađenja

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano četvrtak, 11 April 2013 21:15 Autor Nedim četvrtak, 11 April 2013 21:03

Za razliku od jučerašnjeg dana, današnji je prošao bez iznenađenja.

Obzirom da se nije pojavila prošlogodišnja pobjednica u kategoriji do 63 kg, Simsek Sibel iz Turske, prvo mjesto je zauzela uvjerljivo Marina Šainova iz Rusije i to bez potrebe da izađe na treći pokušaj u izbačaju. Osvojila je zlatne medalje u sve 3 discipline ispred bugarke Milke Maneeve i rumunke Irine Lepse.  U trzaju je poredak bio isti, dok su u izbačaju druga i treća zamjenile mjesta.

I to je sve što bi se moglo reći o današnjem takmičenju za žene, osim napomene da se nakon prošlogodišnje povrde na podijum vratila Okumuš Neslihan iz Turske, koja je prošle godine zauzela treće mjesto. Ove godine je bila deseta, ali bitan je povratak.

Kod muškaraca u kategorji 77 kg raspodjela medalja većinom očekivana.  Prvo mjesto pripada rusu KHOMIAKOV Dmitrii, ispred moldavca Aleksandra Spaca i Rumuna Martina Razvana.

U izbačaju je Razvan skočio na prvo mjesto, pomaknuvši za jedno mjesto nadolje Rusa i Moldavca.

Za neupućene je možda bilo iznenađenje, plasman KARAPETYAN Andranik, Armenca na drugo mjesto u trzaju i na četvrto u biatlonu, ali upućeniji će prepoznati višestrukog Youth pobjednika.

Napomena, da je još jedan Albanac "zaplatio" zbog neadekvatne publike (puna sala ali neupućenih) i napravio dvostruku nulu.

   

Dan iznenađenja na Europskom Prvenstvu

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Srijeda, 10 April 2013 22:18 Autor Nedim Srijeda, 10 April 2013 21:54

Treći dan Europskog Prvenstva u Dizanjeu Tegova je bio pun iznenađenja, za domaćina Albaniju, neugodnih.

U kategoriji do 69 kg muškarci favoriti su bili Oleg Chen - Rusija i Daniel Godelli i Šalja Bricken Albanija. U sali prepunoj publike, ali nažalost nekultivisane, kao da su došli na fudbalsku utakmicu (vjerovatno i jesu pokupljeni takvi tipovi) a ne na plemeniti sport koji zahtjeva vrhunsku koncentraciju, Šalja Bricken pravi nulu u trzaju, a Danielu Godelliju pada prvi pokušaj. Daniel se donekle oporavio i ipak je u trzaju zauzeo treće mjesto iza fantastičnog Azejberdžanca Serdara Hasanova i trenutno nedostižnog Olega Chena iz Rusije. U izbačajuje sala "proključala" kad je Godelli uspio doseći prvo mjesto ispred Olega Chena i Serdara Hasanova. U biatlonu isti poredak kao u trzaju.

Ovim je Albanija došla do prve medalje, ali slabijeg sjaja nego očekivane, a Azejberdžan uvjerljivo vodi po broju osvojenih medalja.

U kategoriji do 58 kg žene ponovo tragedija za Albaniju. Zbog urlajuće publike i ometanja koncentracije Romela Begaj se jedva izvači od nule u trzaju i na kraju zauzima drugo mjesto u trzaju a treće u biatllonu i izbačaju iza bjerosukinje Čičečkan Alene i rumunke Tome Loredane Elene, koja je zauzela  i treće mjesto u trzaju.

Ovo je još jedan dokaz kako publika može biti štetna.

   

Rezultati drugog dana europskog prvenstva

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Utorak, 09 April 2013 22:22 Autor Nedim Utorak, 09 April 2013 22:01

Favoriti nisu uvijek pobjednici.

Kategorija do 53 kg žene je donijela mnogo toga uzbudljivoga. Prije takmičenja se za apsolutnog favorita smatrala Ukrajinka, Julija Paratova, za sigurno drugo mjesto ruskinja Svetlana Chereshmanova, dok se pretpostavljalo da treće mjesto zasigurno uzima rumunka Dana Berchi.

Već u trzaju taj rapored mjenja francuskinja Manon Lorentz osvajajući treće mjesto, koja je sa 81 kg trznutih napravila isti rezultat kao par grama teža bugarka Maja Ivanova, a svega kilogram više od Coban Ajsegul turkinje.

Kg više od francuskinje je napravila favorizirana ruskinja Svetlana Chereshmanova, dok je Julija OParatova završila sa 8 kg prednosti.

U izbačaju niz iznenađenja, za publiku prijatnih. Prvo turkinja Coban Ajsegul sa lahkoćom osvaja drugo mjesto u izbačaju, prepustivši treće mjesto u biatlnu  Maji Ivanovoj koja je podigla samo 1 kg više. Ruskinja Svetlana Chereshmanova se uvlači za 1kg osvojivši prvo mjesto u izbačaju i drugo u biatlonu, dok zlatna u trzaju i biatlno Paratova, osvaja tek četvrto mjesto u izbačaju.

Ovu kategoriju je sudio naš sudija Nedim Mašić, koji je prošle godine proglašen za najboljeg sudiju u Europi..

U kategoriji do 632 kg muški mnogo manje iznenađenja. Trzaj, Izbačaj i biatlon uzima Valentin Hristov Azejberdžan. U izbačaju i u biatlnou su se iza njeg aplasirali Igor Bur iz

Moldavije i drugi Azejberdžanac Zulfikar Sulejmanov.

U trzaju je poredak malo pomutio Rumun Ionut Croicoru plasiravši se na drugo mjesto.

   

Rezultati prvog dana Europskog Prvenstva

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Ponedjeljak, 08 April 2013 21:57

Prvi dan europskog prvenstva u dizanju tegova donio je završene B grupe prije Otvaranja Prvenstva i završene A grupe u kategorijama 48 kg žene i 56 kg muški nakon otvaranja Prvenstva.

Otvaranje je uslijedilo u prepunoj hali sportova u Tirani.

Kategorija do 48 kg za žene bez većih iznenađenja. Prvo mjesto u biatlonu i trzaju osvaja totalni favorit PAGLIARO Genny Caterina iz Italije isped Silvije Angelove iz Azejberdžana i Andries Elene Ramone iz Rumunije. U trzaju se na drugo mjesto probila Rumunka ispred Angelove. U izbačaju iznenađenje, Angleova osvaja prvo mjesto podignuvši istu težinu kao PAGLIARO Genny Caterina, a Rumunka ostaje na trećem mjestu.

U kategoriji do 56 kg prvo iznenađenje za stolom Žirija. Naš sudija Nedim Mašić koji je u ovoj grupi trebao biti rezervni sudije, iznenada je postavljen na mjesto najvažnijeg Centralnog sudije, što je i odradio uspješno.

Drugo iznenađenje osvajanje zlatne medalje u trzaju od strane Bugara Hasana Muradova ispred favoriziranog Sirghi Olega iz Moldavije i iskusnog GOEGEBUER Toma iz Belgije. Već u izbačaju i biatlonu Sirghi Oleg vraća lopticu u svoje ruke i osvaja prvo mjesto ispred Hasana Muradova i GOEGEBUER Toma u biatlonu, odnosno Mirka Skarantinaiz Italije u Izbačaju.

Slike sa otvaranja i takmičenja će biti postavljne uskoro.

   

Stranica 40 od 42