Weightlifting Federation of Bosnia and Herzegovina

Iznenađenje u kategorijama 63 i 77 na EP

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Petak, 30 Mart 2018 08:41

Kako sa lošim rezultatom osvojiti medalju na EP, pa makar bila 33 kg slabija od pobjednice?

Jednostavno. Sačekati da budu diskvalifikovane jače države, nastupiti na EP, makar i sa lošom tehnikom.

U zlatnoj i srebrenoj medalji nije bilo većih odstupanja, u odnosu na to i da je bio puni sastav država.

Očekivano, prva Toma Loredana Elena iz Rumunije u sve tri discipline, druga njena sunarodnjakinja Irina Lepsa Lacramioara, također u sve tri discipline.

Bronza u trzaju ide Ireni Martinez, koja je podigla samo 3 kg manje od Irine Lepse. Španjolka bi, vjerovatno osvojila bronzu u trzaju i u punoj konkurenciji, ali bronza u izbačaju, a pogotovo u biatlonu, ide Any Vahijouki iz Finske, koja je podigla 33 kg manje od Tome. a 16 kg manje od srebrene Irine. Izbačaj još drastičniji, 19 kg manje od zlata, 10 kg od srebra, odnosno u postotcima 20% manji rezultat.

Kategorija 77 kg obiluje iznenađenjima. Apsolutni favorit Daniel Godelli iz Albanije pravi nulu na 159 kg (da je podigao tu težinu osvojio bi zlato, ovako nula. Da situacija bude još teža, povrijedio se tokom pokušaja, i nije mogao nastupiti ni u izbačaju (gdje je također bio apsolutni favorit)

Slijedeći apsolutni favorit, rumun Martin Razwan, osvaja zlato u trzaju sa podignutih 158 kg, odnosno 1 kg više od srebrenog španca Mata Andresa i 2 kg više od premladog Latvijca Suharvesa.

U izbačaju nova iznenađenja. Logično je bilo da mlasi Ritvvars Suharves neće moći izbacivati u korak sa iskusnijim protivnicima i on očekivano osvaja peto mjesto u izbačaju i odlično četvrto mjesto u trzaju.

Mata Andres, kome je izbačaj slabija disciplina, baš kao i Ireni Martinez, ostaje na jednom uspješnom pokušaju na 185 kg i osvaja dvije bronzane medalje u izbačaju i u biatlonu uz već osvojeno srebro u trzaju.

Marin Razwan nije uspio u drugom i trećem pokušaju i sa samo uspješnim prvim izbačajem osvaja srebro i u izbačaju i u biatlonu, a do zlata, iznenađujuće (za sve osim za njega i njegove trenere) sa šest uspješnih pokušaja dolazi Nijemac Nico Muller, koji izbacuje 6 kg više od Martina Razwana, 191 kg i ostvaruje 3 kg više u biazlonu.

Također ostaje nepoznanica nenastup Erkanda Qerimaja, također favorita.

 

 

Kategorije 58 i 69 ma EP

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim četvrtak, 29 Mart 2018 07:55

Za opis kategorije 58 kg treba reći samo dvije riječi Rebeka Koha. Curica koja je i ove godine juniorka, je napravila razliku od 29 kg ispred drugoplasirane šveđanke Angelice Roos atrećeplasirane rumunke Andree Penciu čak 30 kg.

Mlada latvijka, sa perfektnom tehnikom i svih 6 uspješnih pokušaja, jednostavno dominira Europskom scenom. U njenom uspjehu se najviše vidi rad njenog trenera.

Na njen plasman nije utjecao nedolazak 7 država jer bi ona opet bila prva.

S druge strane Angelica Roos je iskoristila manjak konkurencije i plasirala se na drugo mjesto u izbačaju i biatlonu i treće u trzaju, dok je mlada rumunka Andrea Penciu drugoplasirana u trzaju i trećeplasirana u biatlonu, dok je bronzanu medalju u izbačaju morala ustupiti svojoj kolegici Marii Luani Grigorii.

U kategoriji 69 kg, nakon niza godina neiskorištene dominacije, konačno do zlata dolazi vječni tragičar, Albanac Briken CALJA (čita se Šalja), koji uzima sve tri zlatne medalje sa značajnom razlikom u kg, a najtežu medalju, onu u izbačaju osvojio je sa "žestokom povredom leđa"

Simpatični italijan Mirko Zanni, kome je ovo prva godina da više nije junior, dokazuje da je ekstremno dobar u trzaju plasmanom na drugo mjesto, a samo ga je jedan pokušaj djelio od zlata.

Na njegovu žalost, trzaj mu je mnogo bolja disciplina i u izbačaju ostaje bez medalje, kao i u biatlonu, ali zato je tu drugo osvježenje, osamnaestogodišnji Rumun Paul Dumitrascu koji izbačajem od 174 kg osvaja srebrenu medalju u izbačaju. Kod njega je obrnuto, trzaj mu je slabiji, pa ni on ne osvaja medalju u biatlonu..

Zato je srebrenu medalju u biazlonu osvojio Nijemac Robert Joachim koji je sa svih 6 uspješnih pokušaja podigao 311 kg u biatlonu. On također osvaja i bronzanu medalju u izbačaju.

Španac David Sanchez se morao zadovoljiti bronzanim medaljama u trzaju i u biatlonu.

Na korak do medalje je bio i Goga Cheikedze iz Gruzije i drugi Albanac Romaro Adviraj.

 

 

   

Kategorije 48, 56, 53 i 62

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano četvrtak, 29 Mart 2018 09:07 Autor Nedim Srijeda, 28 Mart 2018 10:51

U kategorijama 48 i 53 za žene i 56 i 62 nije bilo većih iznenađenja, računajući na nedostatak sedam jakih Europskih Država.

Osvajači medalja u trzaju, izbačaju i biatlonu za kategorije 48 i 53:

U kategoriji 48 kg, rumunka Andres Elena Ramona nije dozvolila prošlogodišnjoj Europskoj prvakinji Anais Michele iz Francuske da ponovi titulu, nego se francuskinja morala zadovoljiti sa 3 srebra iza rumunkina 3 zlata.

Bronzu u trzaju osvaja Alessandra Pagliaro (mlađa sestra od poznatije Genny Catherine), dok u izbačaju i biatlonu bronzu osvaja bugarka Daniela Pandova.

Genny Catherina PAgliaro ostaje ove godine bez ijedne medalje.

Ipak da bi se broj izalijanskih medalja u ženskoj konkurenciji povećao na 6 potrudile su se Jenifer Lombardo i Gorgia Russo koje su osvojile 5 medalja.

Poljakinju Joanu Lochowsku niko nije moga sustići u kategoriji 53, pa je osvojila sva tri zlata- Osim raspoloženih italijanski, francuskinja Lorenz Mannon osvaja bronzu u trzaju i to je sve.

Jennifer Lomardo osvaja sva tri srebra, a iznenađenje je dugogodišnja takmičarka Gorgia Russo, koja osvaja bronzu u izbačaju i u biatlonu.

 

Osvajači medalja u trzaju, izbačaju i biatlonu za kategoriju 56:

Da bi broj italijanskih medalja u prva dva dana dostigao cifru 9, pobrinuo se i Mirko Scarantino.

Prošlogodišnji europski prvak se morao zadovoljiti sa 3 srebra, iza raspoloženog španca Josue Brachija koji osvaja 3 zlatne medalje. Simpatični španac je, nakon niza godina, dočekao i prvu titulu europskog šampiona.

Btonzane medalje odlaze na dvije strane. U trzaju Gruzijscu Berdelidzeu, a u izbalaju i biatlonu rumunu Coitoiu.

U kategoriji 62 kg bez većih iznenađenja, ali sa prijatnim osjećajem zbog mladog Bugara Stiliana Grozdeva. U 2016-oj godini i Youth i juniorski prvak Europe. Najbolji plasman na seniorskim europskim prvenstvima 7. mjesto 2016 i 2017-e.. Još uvijek junior, mladi devetnaestogodišnji Stilian diže tegove sa lahkoćom i sigurnošću. Prije dvije godine, u Fordeu, na EP je bio toliko neiskusan, da smo mu dali cevenu zbog bacanja tega nakon pokušaja. I tada je, sa lahkoćom, podigao teg i onda ga, slaveći, ne samo bacio, nego ga bacio uvis, pa tek onda teg pada slobodnim padom. U ove dvije godine još mnogo iskustva i to ga dovodi do zlatne medalje u trzaju gdje podiže 135 kg, odnosno 1 kg više od drugoplasiranog Gruzijca MISHVELIDZE Shote i 5 kg više od kolege iz reprezentacije Vladimira Urumova.

U izbačaju zanimljivo. Urumov ostaje bez medalje u izbačaju i u biatlonu, jer je rumun Ilie Ionut, sa svih 6 uspješnih pokušaja i izbačenih 154 kg, dobio Urumova za 2 kg u izbačaju i 1 kg u biatlonu.

Zanimljiva borba se odvijala između Grozdeva i Shote. Grozdevu je bio dovoljan isti izbačaj kao i Shoti za pobjedu u biatlonu (i drugo mjesto u izbačaju jer je Shota imao manji startni broj). U prvom pokušaju obojica izbacuju po 152 kg. U drugom pokušaju po 158, čime osiguravaju i prva dva mjesta u izbačaju. Treći pokušaj Shota izlazi 2 kg više od ličnog rekorda, 165 kg, rizikuje i uspjeva. Grozdev je ipak suviše mlad za ovu težinu tako da je u izbačaju i biatlonu Shota prvi, Grozdev drugi, Ionut treći, dok bez medalje ostaje Urumov na četvrtom mjestu.

 

 

 

 

   

Europsko Prvenstvo 2018

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Srijeda, 28 Mart 2018 10:51 Autor Nedim Srijeda, 28 Mart 2018 10:11

Konačno je počelo i Europsko Seniorsko Prvenstvo u 2018-oj godini. Europsko Prvenstvo sa najviše izmjena u historiji dosad.

Naime, prvo je pomjeren termin od uobičajenog (Zadnjih dvadesetak godina uobičajeni termin je prva sedmica aprila, za ovu godinu je termin definiran na zadnju sedmicu marta (zbog Igara Komonvelta)).

Prvo je EP 2018 dodjeljeno Antaliji (još prije 3 godine). Sve već isplanirano, obezbjeđena sredstva, zakupljeni hoteli, a onda se dešava suspenzija na godinu dana 9 Svjetskih sila u dizanju tegova (zbog dopinga na OI 2008-e i 2012.

Jedna od navedenih država je i Turska i EP se ne može organizirati u Turskoj.

Data su dva prijedloga:

1. da se termin promjeni na decembar 2018 (ili novembar) kada će isteći suspenzija i

2. da se dodjeli drugom organizatoru

Upravni Odbor je odlučio za opciju 2 i nakon dugog vijećanja je EP dodijeljeno Albaniji (odluka u oktobru prošle godine).

Kad je bilo sve spremno i poslane i liste takmičara, Albanija otkazuje zbog internog doping skandala i onda, 2 mjeseca prije takmičenja, Bukurešt dobija organizaciju.

Sve je organizovano i takmičenja počinju, ali već na prvoj sesiji - iznenađenje. U istoj B grupi pomiješane žene i muškarci.

To se dešavalo i ranije (recimo često na našim državnim takmičenjima, na internaciionalnim turnirima, ali prvi put na Europskom Prvenstvu)

Još par riječi o takmičarima iz regiona. Očekuje se dobar plasman takmičara iz regiona, a posebno Amara Musića iz Hrvatske, koji "osvaja sigurnu medalju" a borit će se i za zlatnu medalju. Možda bude još koja medalja za region, ali sačekat ćemo takmičenje.

Naši takmičari na Europskom Prvenstvu?

Ovo je drugi put u prethodnih 8 godina da nemamo svog predstavnika na seniorskom Europskom Prvenstvu.

Prošle godine smo imali takmičare na svih 5 Europskih prvenstava:

U15, U17, U29, U23 i seniorskom.

Ove godine nas je ponovo sustigao hronični nedostatak sredstava, odnosno nebriga institucija zaduženih za Sport. Nismo dobili sredstva da odemo na Europsko Prvenstvo.

A mogli smo imati takmičarku koja se bori za 7. mjesto (što bi se popelo i do 5.og mjesta, a možda i bolje, na samom takmičenju i iza njega, kao i takmičara među deset najboljih. Čak smo ih i prijavili na preliminarne liste, ali smo morali otkazati.

Ne samo da naš Savez Dizača Tegova nije dobio sredstva, nego su bili nadležni klubovi spremni da plate za svoje takmičare, ali i nadležni klubovi nisu dobili sredstva (jednom klubu su bila papirno dodjeljena sredstva, a zatim povučena)

Nadamo se da će biti bolja situacija do U15 i U17 Europskog Prvenstva.

 

   

BH tim za Memorijal "Vladan Mihajlović"

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Srijeda, 28 Mart 2018 09:31

Veliki uspjeh KDT "Željezničar"

Selektor Bosne i Hercegovine, Namik Omerović, je odlučio da sastav našeg tima za jedanaesto izdanje prijestižnog Internacionalnog Memorijala "Vladan Mihajlovic" koji se nalazi u A listi takmičenja na kalendaru IWF-a (Svjetske Federacije Dizanja Tegova) bude:

Senior: Mak Numić  Željezničar

Seniorka: Elvira Razić Željezničar

Ovo je odličan pokazatelj da je novo rukovodstvo KDT "Željezničar" na odličnom putu napretka kluba, jer,  već dugo vremena se nije desilo da kompletna reprezentacija BIH bude iz KDT Željezničar.

Smjena trenera, obavljena prije 13 mjeseci, kada je zbog loših rezultata i pokazatelja rada, kao i zbog nedovoljne stručnosti, smjenjena Olivera Jurić sa mjesta trenera KDT Željezničar, a kada su postavljeni prof. Elvira Razić kao trener za žensku ekipu i s.p. Haris Durak, kao trener za mušku ekipu, pokazala je rezultate.

Posebno je težak slučaj bio oformiti mušku ekipu od nule. Naime, zatečeno stanje u februaru 2017-e u muškom timu je bilo: nekoliko rekreativaca.

Napornim radom se uspjelo za godinu dana oformiti nova muška ekipa i dobiti i juniora koji je seniorski reprezentativac.

U suštini i Elvira i Mak su već odranije reprezentativci (Elvira višestruki), a Mak je i prošle godine na Rvier SAVA Cupu bio reprezentativac u konkurenciji U20. Ali ono što je novo jeste da je kompletan tim sastavljen od dizača KDT Željezničar, i što je Mak, iako junior, postao seniorski reprezentativac.

Čestitamo Elviri i Maku, kao i treneru Harisu.

Također čestitamo i rukovodstvu KDT Željezničar.

   

Stranica 9 od 38