Weightlifting Federation of Bosnia and Herzegovina

Alpe Adria 2018

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Petak, 29 Juni 2018 10:05 Autor Nedim Petak, 29 Juni 2018 09:55

 

 

 

 

Alpe Adria 2018 je održan kod naših komšija u Dražicama nedaleko od Rijeke, u ugodnoj primorskoj atmosferi, po malo prevrućem danu.

Naš tim su predstavljali takmičari:

Danis Arnautović u konkurenciji U17 (sa rezervom Amarom Pašićem)

Filip Kulaš U20

Eldin Omerović senior i

Elvira Razić - žene

predvođeni iskusnim Selektorom Namikom Omerovićem sa pomoćnikom Iris Pašić.

Sudija iz BIH je bila Enisa Mašić, internacionalni sudija 1. klase.

Zabilježen je adekvatan plasman a rezultate možete pogledati ovdje.

Sve u svemu jedan lijep događaj.

 

 

 

Jedini Predstvanik Dizanja Tegova u BIH

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Petak, 27 April 2018 12:39

Poštovani, Olimpijsko Dizanje Tegova je Sport sa dugotrajnom tradicijom, kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini. Naš Savez Dizača Tegova Bosne i Hercegovine je član Olimpijskog Komiteta BIH, kao i jedine krovne organizacije Internacionalne Federacije Dizanja Tegova (IWF - International Weightlifting Federation).

Olimpijsko Dizanje Tegova je u svijetu poznato kao Dizanje Tegova, odnosno Weightlifting i nijedan drugi sport nema pravo nositi to časno ime.

Također, prema Stautu Saveza Dizača Tegova BIH, članovi 1, 3 i 5, Savez Dizača Tegova Bosne i Hercegovine je jedini Pravni Subjekat u Bosni I Hercegovini koji predstavlja Dizanje Tegova U Bosni i Hercegovini i nijedan drugi Pravni Subjekat nema pravo predstavljanja Dizanja Tegova i korištenja naziva i bilo kakve animacije u vezi toga.

Također, prema IWF Constitution, iz jedne države može biti samo jedno tjelo koje predstavlja dizanje tegova, a ostali ne smiju koristiti nadležnosti.

Napominjem da je Olimpijsko Dizanje Tegova, olimpijski sport, ozbiljan sport i da postoji samo jedna svjetska organizacija dizanja tegova, a to je IWF.

IWF, čak ne dozvoljava članstvo multisport Savezima (recimo iz nekih država su bili prijavljeni jedinstveni Savezi Dizanja Tegova i Body Buildinga, ali je dat rok do kojeg se to moralo razdvojiti.

Znači Dizanje Tegova se ne mješa u druge sportove, i isto tako ne dozvoljavamo da se drugi sportovi mješaju u dizanje tegova.

Izuzetno smo iznenađeni i razočarani kada smo na Facebook frime LM Fitness vidjeli članak pod nazivom:

Olimpijsko dizanje tegova u treningu rekreativaca

Napominjemo, da su u našem sportu dozvoljeni samo seminari koje podržava IWF (ili koje organizuje IWF) i za koje IWF da dozvolu. Jedan takav Seminar mi održavamo svake godine (ove godine će biti održan 30 Septembra u Zetri) i na njemu predavanja vrše experti IWF, poput prof. dr,. Mageeda Salame, prof.dr.sci. Milana Mihajlovića, kao i od IWF-a ovlašteni predavači prof. dr.sci. Mensur Vrcić, mr.sci. Nedim Mašić, uz suradnju 4 trenera ovlaštena od IWF-a za Bosnu i Hercegovinu (2 žene i 2 muškarca, jedan doktorski kandidat, 1 mr.sci i 2 profesora)

Znači, ne samo da nema pravo niko držati Seminar iz Olimpijskog Dizanja Tegova u BIH, nego nemaju ni Krovni Savezi pravo bez dozvole IWF-a i dozvole korištenja logotipa IWF-a.

Predavač na navedenom seminaru je, također, kvalitetan predavač, desetostruki prvak Bosne i Hercegovine u dizanju tegova i trener mnogih šampiona, i ne sumnjamo da će to biti kvalitetno odrađeno, ali je problem što za to nema dozvole IWF-a (niti može biti).

Također, ukoliko polaznicima budu izdavani certifikati isti će biti nevalidni, a Savez Dizača Tegova NIJE ODGOVORAN za bilo kakve povrede koje nastanu u kasnijim trenažnim procesima.

Ne sumnjamo ni da je prof.dr.sci, Lejla Šebić, organizator navedenog Seminara, kvalitetan bivši sportista, ali nije iz ovoga sporta i ne može poznavati njegove finese.

I još jedna izuzetno bitna stvar, po definiciji Olimpijskog Dizanja Tegova od strane IWF-a, to NE MOŽE BITI SPORT ZA REKREATIVCE, jer su ta sva pojma u potpunoj suprotnosti.

Također, ćemo uputiti oštar demantij svakoj instituciji koja podrži i promovira ovakvu manifestaciju, jer nam to nanosi direktnu štetu, i umjesto da jedini predstavnik Dizanja Tegova u BIH, Savez Dizača Tegova BIH, dobije minimalna sredstva za rad, ta sredstva odlaze u neadekvatne svrhe.

   

Final book, odnosno kompletni rezultati sa EP

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Ponedjeljak, 02 April 2018 14:00 Autor Nedim Ponedjeljak, 02 April 2018 13:56

Final book, odnosno kompletnei rezultate sa EP 2018 možete pogledati ovdje.

 

 

   

kategorija 105 i konačno superteške +90 i +105

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Ponedjeljak, 02 April 2018 13:29

U kategoriji 105 još jednom se region sekira i to zbog povrede Nenada Kužića, koji je također imao šansi za medalju, ali se na trzaju povrijedio pa nije mogao izaći ni naizbačaj. Šteta, kao i za Amara.

Zlato u trzaju uzima očekivano, specijalista za trzaj, jedini Armenac na ovom EP, ali koji nastupa pod zastavom Austrije, Sargis Martirosjan, koji trznuvši 182 kg sa 6 kg prednosti ispred bugarina Shikova sigurno vodi.

Shikov uzima srebro sa 1 kg prednosti ispred Arkadiusza Michalskoga, poljaka, koji sigurno sa prednošću od 9 kg pobjeđuje u izbačaju i 8 u biatlonu, ispred Georgi Shikova.

Zlatni iz trzaja Sargis Martirosjan. se u biatlonu mora zadovoljiti bronzom, dok u izbačaju ostaje bez medalje, iza brnozanog Mateja Kovača, Slovaka koji je napravio nulu u trzaju.

Sličnu šansu je imao Nenad Kužić da se nije povrijedio.

Superteška za žene bez većih iznenađenja. U trzaju zlato osvaja mađarica Kristina Magat sa 104 kg, za kg ispred poljakinje Aleksandre Merziewske i 2 kg više od bronzane, favorizirane, povrijeđene rumunjke Andree Annei.

U izbačaju i biatlonu mađarica i poljakinja su zamjenile mjeta.

U superteškoj za muškarce, svjetski prvak i rekorder Lasha Talakhadze, ne ostavlja prostora ni za snove ostalim takmičarima. Smireno uzima sva 3 zlata.

Mađar, Peter Nagy, nakon niza godina nastupa na EP, konačno dolazi do bronze u biatlonu i u trzaju.

Srebro u trzaju osvaja drugi gruzijac Irakli Turmanidze, koji na žalost ostaje bez medalje u izbačaju i u biatlonu.

Preostale dvije medalje u izbačaju srebro i bronzu uzimaju dva čeha Jiri Orsag i Kamil Kucera, aJiri Orsag se probija i do srebra u biatlonu.

Lasha Talakahdze, iako povrijeđen izbacuje neophodnih 247 kg, što mu u končanici sa 210 kg podignutih u trzaju donosi biatlonsku razliku od 40 kg nad Orsagom.

U ovoj kategoriji malo bolji nastup iz Regiona, prvo je nastupio u B grupi Tivadar Kajdoči koji osvaja 11 mjesto u biatlonu i 9 u izbačaju sa podignutih 200 kg, zatim je Ante Vuković, nakon trzaja od 165 kg  u trećem pokušaju i osvojenog devetog mjesta u trzaju, pri prvom pokušaju izbačaja povrijedio nogu na 195 kg, i još dva puta nije mogao "ni povući" teg, Šteta.

Osjećaj je popravio Tamaš Kajdoći, koji osvaja 6. mjesto.

   

Kategorije 75, 90 i 94 kg

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Ponedjeljak, 02 April 2018 12:52

Predzadnji dan EP subota, održane su 3 kvalitetne A grupe. U kategoriji 75 kg, prošlogodišnja pobjednica, Lidia Valentin, nije dozvolila nikakvo iznenađenje. Svjetska prvakinja Lidiya sa tri uspješna pokušaja u trzaju i podignutih 115 kg, osvaja zlato sa 12 kg prednosti nad Nayo Ketchanke, naturalizovanom francuskinjom i 14 kg prednosti ispred Malgorzate Wiejak.

U izbačaju su, kao i u biatlonu prva dva mjesta ista, dok bronzu uzima Mari Ilmarinen iz Finske. Sve u svemu kategorija bez iznenađenja i uzbuđenja.

Gotovo je ista situacija u kategoriji 90, gdje Anastasia Hotfrid, ukrajinka koja nastupa za Gruziju, sigurno nosi pobjedu u trzaju sa 22 kg prednosti ispred drugoplasirane Anne Van Belingen iz Belgije i Sarah Fisher iz Austrije.

U izbačaju lagani problem, ali opet bez napora gdje porvijeđena Hotfridova izbacuje 3 kg više od drugoplasirane u izbačaju Konge Kazcmatrik iz Poljske, koja se i sa slabim trzajem uspjeva domoći bronzane medalje u biatlonu.

Drugoplasirana u biatlonu, i trećeplasirana u izbačaju je spomenuta sedamnaestogodišnja austrijanka Sarah Fisher.

Kategorija 94 kg donosi zlato u trzaju mladom litvanci Stanuliusu Zigimantasu, za 1 kg ispred domaćeg takmičara, rumuna, Ionice Nicolaea i  poljaka Lukasza Grele.

Izbačaj donosi prednost Onici koji uzima zlato u izbačaju i biatlonu i Vadimsu Kozevnikovsu iz Latvije koji dolazi do bronze u izbačaju, ali ipak bronzu mora prepustiti Lukaszu Greli, plasiranom iza litvnaca Zigimantisa, koji osvaja srebro u biatlonu i izbačaju.

   

Stranica 10 od 40